2024. április 24., szerda

Ismét lesz sporttagozat

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium a következő tanévtől visszatér a régi oktatási profiljához
Ötletes folyosói dísszel és sok egyébbel várták tavaly a nyílt napra látogató nyolcadikosokat

Ötletes folyosói dísszel és sok egyébbel várták tavaly a nyílt napra látogató nyolcadikosokat

A szabadkai oktatási intézményben 2007 őszén indult először a sporttagozat harmadik oktatási profilként. Majd e helyett a 2015/2016-os tanévtől általános gimnáziumi tagozat működik.

– A 2019/2020-as tanévtől ismét visszatérünk a sporttagozatra, amelyben az oktatás az általános gimnáziumi tanterv szerint fog megvalósulni –emelte ki Novák Károly Attila, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója.

 KI JELENTKEZHET?

– A bejutás előfeltétele nemcsak a kisérettségi vizsga eredménye és a 6–8. osztályos tanulmányi átlag, hanem egy papír alapú igazolás is. Ezzel a dokumentummal a tanuló alátámasztja, hogy egy sportklub vagy bármilyen más mozgásművészettel kapcsolatos egyesület, illetve táncklub tagja. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban mindig is tágabban értelmeztük a sport fogalmát, mert szerintünk a sportok közé sorolható tánc bármilyen műfaja, még a néptánc is. Ezek olyan tevékenységek, amelyek ugyanazon a tehetségen alapszanak. A sporttagozat célja, hogy megkönnyítse azoknak a diákoknak a gimnáziumi tanulmányait, akik valamilyen sporttevékenységet folytatnak. Ezek a tanulók az iskola mellett edzésekre, edzőtáborokba járnak, és emiatt gondot okozhat nekik a gimnáziumi tanórák, valamint a tanagyag követése. Nem az általános gimnáziumi tananyag leegyszerűsítésével könnyítjük meg a dolgukat, hanem azzal, hogy együttműködünk velük. Nagyon jók a korábbi tapasztalataink a sporttagozatos tanulóinkkal kapcsolatban, hiszen azok között, akik ebbe az osztályba jártak, többen sikeresen elvégezték az egyetemi tanulmányaikat, és mellette a sporttevékenységüket is folytatni tudták. Vannak köztük, akik Európa-bajnokok lettek, és olyanok is, akik ma néptáncoktatóként tevékenykednek. A sporttagozatunkra nemcsak sportolókat várunk, hanem néptáncosokat is. Ez utóbbiak számára tervezünk szakköröket is, amelyek a néphagyomány témáját fogják körüljárni. Ezekre előadókat is szeretnénk hívni. Ezek az alkalmak nemcsak a jövendőbeli néptáncos diákoknak szólnak, hanem az iskolánk bármelyik tanulójának – nyilatkozta Novák Károly Attila. Az igazgató hiánypótlónak tartja az ismét bevezetésre kerülő sporttagozatot, mert szerinte az eddigi tapasztalatok szerint igény mutatkozott rá, hogy ismét elindítsák a korábbi oktatási profilt. Hozzátette, hogy a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium két nyelvi tagozata, az angol és a német szak a 2019/2020-as tanévben is várja az érdeklődő nyolcadikos diákokat.

 KAMPÁNYKÖRÚT

Az intézmény kampánykörútja a tervek szerint március közepéig tart, számos vajdasági általános iskolát felkeresnek majd. Novák Károly Attila úgy látja, hogy ha minden a megfelelő ütemben halad, akkor március végéig tájékoztatni tudják a vajdasági nyolcadikosokat az iskola három profiljáról, valamint a felvételivel és az iratkozással kapcsolatos tudnivalókról.

– Március végén nyílt napot tartunk, majd áprilisban két felvételi-előkészítő is lesz az angol és a német szakra jelentkezők számára. Az egyikre április elején kerül sor, és három napig fog tartani. A másik április végén lesz, a tavaszi szünet idején. A második felkészítővel kapcsolatban még egyeztetések folynak, mivel ebben az évben négynaposra szeretnénk kibővíteni. Ezután, ha igény mutatkozik rá, májusban konzultációs napot tartunk. Ekkor megválaszoljuk a nyolcadikos diákok és a szülők időközben felmerülő kérdéseit – mondta Novák Károly Attila.

Az előző évekhez hasonlóan a minisztérium fogja kijelölni a nyelvi tagozatokra a felvételi vizsga időpontját. A tehetséggondozókban, így a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban is eddig erre általában június első hétvégéjén került sor. Az angol és a német tagozatra jelentkezők egyik nap magyar nyelvből, másnap pedig a választott idegen nyelvből (angol vagy német) fognak írásbeli vizsgát tenni.

A 2019/2020-as tanév felvételi-felkészítői a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulnak meg.