2024. április 25., csütörtök

A havijegyet megtérítik

Belgrád és Újvidék között a vasúti utasszállító vállalat nem szervez vonatpótló buszjáratokat

A Belgrád–Budapest gyorsvasút Újvidék és Inđija közti szakaszán folyó munkálatok miatt február 1-jétől a Budapestről érkező nemzetközi vonat csak Kelebiáig, vagyis az államhatárig közlekedik, onnan az utasok egy másik, csupán Újvidékig közlekedő szerelvényre ülhetnek át. Újvidék és Belgrád között huzamosabb ideig, legalább egy évig teljesen megszűnik a vasúti közlekedés. Mint azt a Srbija Voz vasúti utasszállítási vállalattól megtudtuk, a munkálatok idejére Belgrád és Újvidék között, nem szerveztek autóbuszjáratokat az utasaik számára.

Az Újvidék és Inđija közötti, nyílt pályán folyó munkálatok miatt a vasúti közlekedésben átmeneti változások vannak érvényben a hazai vasúti közlekedésben is. A vonatok csak az Újvidék–Szabadka–Újvidék vonalon közlekednek, Újvidéktől a fővárosig pedig péntektől nem lehet vonattal eljutni.

A vasútforgalmi vállalat közleménye szerint a Belgrádból 11 óra 13 perckor Budapestre (a Keleti pályaudvarra) induló szerelvény Újvidékről indul, mégpedig 11 órakor csak Kelebiáig, ahol az utasok 14.46-kor szállhatnak át, és folytatják az utat Budapest felé. Az a szerelvény, amely Budapestről indult Belgrádba 7.57-kor, az elkövetkező időszakban 11.57-kor indul és csak Kelebiáig megy. Az átszállást követően a vonat 15.41-kor indul tovább, ezúttal is csak Újvidékig.

Nem ez a helyzet az éjjeli járatokkal. A továbbiakig a Belgrádból Budapest irányába 21.15-kor, valamint a Budapestről Belgrádba 22.15-kor induló szerelvények nem közlekednek. Csakúgy a Belgrádból Bécsbe 7.13-kor induló vonat, illetve a Bécsből Belgrád felé 8.42-kor induló vonat sem közlekedik majd.

Lapunk kérdésekkel fordult a Srbija Voz vállalathoz, amelyekre Dragana Stanković, a vállalat sajtóirodájának vezetőjétől kaptunk választ. Megtudtuk, vállalatuk nem szervezett sem autóbuszjáratokat, sem pedig más jellegű alternatív járatot a Belgrád és Újvidék között utazó utasok számára.

– Azok az utasok, akiknek általános havi jegyelőfizetésük van, a legközelebbi vasútállomás jegypénztárához fordulhatnak a jegy árának megtérítése céljából. Azok, akik személyazonosítóval ellátott éves jeggyel rendelkeznek, továbbra is használhatják azt, ha más útirányra váltanak jegyet – áll a vállalat sajtófelelősének arra a kérdésünkre adott írásos válaszában, hogy azok az utasok, akik szinte naponta utaztak Belgrád és Újvidék között vasúton, és erre kedvezményes jegyet váltottak ki, hogyan tudják a kiváltott jegyet kihasználni.

Arra nem kaptunk választ, hogy a munkálatok meddig tartanak majd, illetve mikor helyezik forgalomba a kiépítendő vasúti szakaszt. Kern Imrétől, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkárától azonban megtudtuk (ezt mai számunkban olvashatták), hogy a Belgrád és Újvidék közötti szakaszon az építkezés megközelítőleg egy évet tart, ám a jövő év elejétől a Szabadka–Újvidék szakaszt zárják majd le, ugyanis akkor már ezen a vasútszakaszon folynak majd  a munkálatok, hogy várhatóan 2022 végére átadhassák a Magyarország államhatárától Belgrádig húzódó gyorsvasutat a forgalomnak.