2024. április 16., kedd

Hamarosan szauna is várja a látogatókat

Egy éve működik a pacséri gyógyfürdő fedett része – További fejlesztéseket terveznek

Öt évvel ezelőtt nyílt meg a pacséri sós vizű, ásványi anyagokban gazdag gyógyfürdő szabadtéri részlege, amelyet nyáron élvezhetnek az üdülni vágyók, és a bőrbetegséggel vagy ízületi, légzési panaszokkal küzdő látogatók.

A pacséri termálmedence télen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri termálmedence télen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Valamivel több mint egy éve üzemel a gyógyfürdő fedett része is, amely két ülőfürdőjével, 200 négyzetméteres vízfelületen, 700 négyzetméteres összterületű épület-komplexum. A nyáron lilává váló tófürdő vizére már nemzetközi szinten is felfigyeltek egy neves, magyar nyelven is megjelenő világlap újságírói – tudtuk meg Szabolcski Szabolcstól, pacséri helyi közösség tanácselnökétől.

– Nem kis meglepetésünkre falunk gyógyfürdője a közelmúltban a National Geografic egyik külön számában is szerepelt, amelyben kiemelték a víz gyógyhatását, és érdekes lila színét, illetve a magyarországi viszonyokhoz kedvező szolgáltatási díjait – tudtuk meg Szabolcskitól.

Nagy Ottó, a pacséri helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke kiemelte, hogy a fürdő reményt hozott a falunak, s ez sokat jelent ebben az elvándorlással terhelt nehéz időkben.

– Mintegy 10 pacséri család számára biztosít télen-nyáron megélhetést a gyógyfürdő. Emellett több vállalkozó, hazai és külföldi magánszemély döntött úgy, hogy hétvégi házat vásárol a faluban, és magánpanziók is nyíltak. Szeretném a falubelieket arra ösztönözni, hogy a más falvakból érkezett polgárok példája nyomán használják ki a gyógyfürdő idegenforgalmi jellege adta lehetőségeket – nyilatkozta a végrehajtó bizottság elnöke.

A tanácselnöktől megtudtuk azt is, hogy emelkedtek az ingatlanárak a fürdő környékén, de a vissza nem térítendő pályázati lehetőségeknek köszönhetően Pacséron is van érdeklődés a házak iránt.

– Bízunk benne, hogy a gyógyfürdőnkben fürdőzőknek köszönhetően fellendülhet a helyben megtermelt és előállított termékek értékesítése is – tette hozzá a tanácselnök, Nagy Ottó pedig rámutatott arra, hogy a lehetőségeikhez mérten igyekeznek tovább fejleszteni a fürdőt.

– A múlt évben sikerült annyi pénzt kigazdálkodni, hogy két új pumpát vettünk a termálvíz kútjába, hogyha meghibásodás történik, akkor zökkenőmentesebb legyen az üzemeltetés. Két áramfejlesztőt is beszereztünk, az egyik a kúthoz, a másikat a medence áramellátására szolgál. A korábbi tapasztalataink alapján felénk gyakran van áramszünet, ami rányomta a bélyegét a szolgáltatásainkra, és a műszaki gépeink is meghibásodtak emiatt. Ezek 10 ezer euró fölötti, komoly beruházások voltak – ismertette Nagy, majd hozzátette, hogy régi ígéretüket teljesítve a közeljövőben bővítik a gyógyfürdő fedett részének a szolgáltatásait is.

– A munkálatokkal összhangban tavaszra nyílnak meg a régóta várt szaunák a fedett medencében. Finn szauna és infraszauna helyiségek kialakítása van folyamatban, illetve masszázsrészleg. Az év folyamán egy jakuzzi kialakítását is tervezzük – nyilatkozta a végrehajtó bizottság elnöke. A jelenlegi konyha kínálatát is bővíteni fogják, a konyha sült burgonyával, palacsintával és lángossal várja az éhes látogatókat, a jövőben pizzát és csevapot is szeretnének árusítani.

Nagy Ottó elmondta azt is, hogy a látogatók értékeinek a védelmében kialakítottak egy értékmezőrző „kazettát”, amelyet 200 dinárért tudnak igénybe venni a fürdőzők, akik a pénzt távozásukkor visszakapják. Az árak egyébként a közelmúltban nem változtak a gyógyfürdőben, és nagyon népszerű a polgárok körében az, hogy 17 órától a 19 órai zárásig féláron fürödhetnek.

Nyitókép: A pacséri termálmedence télen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)