2024. május 14., kedd

Találkozás

Kiállítás a Zentai Alkotóházban

Újabb látványos kiállítás várta az érdeklődőket a Zentai Alkotóházban, ahol hétfőn este nyilt meg a Találkozás című tárlat, melyen Sáli Róza budapesti festőművész és Mezei Erzsébet zentai képzőművész munkái kerültek bemutatásra.

Sáli Róza és Mezei Erzsébet megnyitják közös kiállításukat (Szabó Nóra felvétele)

Sáli Róza és Mezei Erzsébet megnyitják közös kiállításukat (Szabó Nóra felvétele)

A két alkotó a topolyai művésztelepen találkozott először, ahol hamar egymásra hangolódtak, úgy is, mint személyiségek, és úgy is, mint alkotók. Felfedezték a rokon vonásokat egymás munkáiban, ezért is kapta a kiállítás a Találkozás címet, hiszen kettejük összeismerkedése szakmai szemmel nézve is egy nagyon szép találkozás volt. A topolyai művésztelep után következett a közös munka a zentai táborban, majd újabb közös alkotás, és úgy gondolták, egy közös kiállítást is létrehoznak.

– Kettőnk munkája nagyon szépen megfér egymás mellett. Mind képi világát tekintve, mind technikailag. Rózának pasztellképei vannak, én pedig akril és kollázs kombinációit készítettem. Bevallom, engem mindig megihlet a kísérletezés, szeretek valami újat alkotni, és ami érdekel, azt meg is próbálom – mondta Mezei Erzsébet, akivel arról is beszélgettünk, hogy egy vándorkiállítás gondolatával is kacérkodnak, hiszen ezeket a munkákat érdemes lenne máshol is bemutatni.

A tárlat képi világát illetően absztrakt munkákról beszélünk, így erről is kérdeztem az alkotókat:

– Mindkettőnk munkájában a természeti forma a kiindulópont és azt alakítgatjuk. Először úgy, hogy én alakítom, aztán a kép alakít engem, végül kialakul egy párbeszéd a kép között és én köztem. Bizonyos formák új értelmet kapnak, új csoportosításba kerülnek, és szép lassan megszületik a kép – mondta Sáli Róza festőművész.

Az est kellemes hangulatát fokozta, hogy az alkotók a művésztelepek élményeiből képvetítést tartottak, két festményt is kisorsoltak, melyeket ők készítettek. Ezután pogácsa, forralt bor és finom házi pálinka mellett lehetett elmerülni a képekben, és beszélgetni róluk.

A képek egy hónapig tekinthetők meg a Zentai Alkotóházban.