2024. április 18., csütörtök

Teljesülni látszó álmok

Átgondolt tervek Kispiacon, magabiztosság és lendület

A leginkább mezőgazdasággal foglalkozó Kispiacon sok fejlesztés történt, hogy élhetőbbé váljon a falu, de még mindig akad tennivaló. A nagyjából 1700 lakosú településen Szarapka Ede a helyi közösség elnöke, aki a 2018-as eredményekről és az idei tervekről számolt be.

Mi minden történt tavaly Kispiacon?

– Nagyon sok pozitív változásról számolhatok be, a lehetőségekből a legtöbbet hoztuk ki, bár még ennél is többet szerettünk volna. Van egy hosszú távú tervünk, melyben elsősorban a kultúrotthon végleges adaptációja szerepel, a Kispiac–Ludas út kiszélesítése és az ún. szalatornyai út, ami szintén hozzánk tartozik, tudni kell viszont, hogy mintegy három kilométeres út választja el a két községet, Szabadkát és Magyarkanizsát, és ennek az útnak is burkolatot kell kapnia. A legfontosabb lenne a Buki-hídtól a noszai boltig terjedő egy kilométeres útszakasz aszfaltozása, majd a következő fázisban ettől a bolttól a Ludasi útig való csatlakozás, ami még nagyjából két kilométer. Ennek az útnak a kivitelezésére nincs a kispiaci helyi közösségnek ereje, se Magyarkanizsa községnek, ezért amikor a tervek elkészülnek, akkor ezt egy fölsőbb szintről szeretnénk finanszírozni. Ennek az útnak egy gátja volt, ami a tavalyi évben elhárult, az út közepén lett ugyanis lefektetve az a tíz kilométer hosszú vízvezeték, amely a kispiaci víztisztítóra csatlakozva a kispiaci bekötőút végétől összekötné a falut Noszával. Itt most már a beruházás nyolcvan százaléka megtörtént, a szabadkai rész teljesítette a saját kötelezettségeit, az idei év elején viszont a kispiaci csatlakozás is megtörténik. Lesz egy átdobóállomás, mely a víz nyomását fogja erősíteni, a noszai és szalatornyai polgárok teljesen arzénmentesített vízhez juthatnak ezáltal.

Mit terveznek erre az évre?

– Az idei év legfontosabb terve a kultúrotthon teljes rendbetétele, melyhez a Nagyberuházási Alap segítségét reméljük. Komplett tetőcserét, mennyezet létrehozását tervezzük, és ide tartozik a tűzoltóotthon is. Ez számtalan lehetőséggel kecsegtet, a nyugdíjas-egyesület is itt tudna tevékenykedni, és azok a fiataljaink is, akik itt vannak és akarnak tenni a közösségért a tánccsoportok és a különböző szakkörök révén. Az épületet a jelen helyzettel ellentétben télen is használni lehetne.

A község több településén csökkenő tendenciát mutat a népszaporulat. Kispiacon mi a helyzet?

– Sokáig büszkélkedtünk azzal, hogy az iskolai tagozatok létszáma nem csökken, osztályonként 15–20 gyermek jár hozzánk, de az utóbbi években nálunk is csökkenés tapasztalható. Volt egy-két olyan kritikus tagozatunk, mely elérte azt a határt, hogy a tartományi titkárságtól kellett külön jóváhagyást kérni az osztálynyitáshoz. Itt nyolc személyről volt akkor szó, de hála istennek, már a rá következő generációk újra elérték a 13–17-es létszámot. Jelenleg az óvodába 42 gyerek jár, amire nagyon büszkék vagyunk, hisz ez azt jelenti, hogy meglesz jövőre és azután is a húszas létszám az elsősöknél.

A helyi közösség elnökeként mi a vágya erre az évre?

– A szűk lehetőségekhez képest minél több pályázaton részt venni. Büszke vagyok arra, hogy a község egyik legkisebb települése a miénk, mégis például a közmunkaprogramban nagyon aktívak vagyunk.

Több híres rendezvényük van, és még saját újságuk is.

– Tavaly ünnepeltük a Nemzetek Főzőversenyének tizedik évfordulóját, ez mindig nagy siker, és arra is büszkék vagyunk, hogy tartományi pályázatnak köszönhetően évek óta megjelenik a Kispiaci Hírmondó is, ami a falu eseményeit, aktualitásokat tartalmaz. Most támogatás híján saját forrásból adjuk ki az ünnepi számot, naptárral együtt. A faluközpontunk sok rendezvény helyszíne volt, amit még szebbé tett a helyi közösség előtti új terasz, a felújított egészségház és gyógyszertár.

Miből lehet itt megélni?

– Kispiac lakosságának zöme mezőgazdasággal foglalkozik. Nagyon talpraesettek az emberek, akik maximálisan kihasználták a pályázati lehetőségeket. Vajdaságot tekintve az egyik legtöbb pályázatot nyert település vagyunk.