2024. április 23., kedd

Termelőknek is jut a segítségből

Magyarkanizsán mezőgazdasági pénzalapból támogatják a gazdákat

A magyarkanizsai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap támogatottjai, több mint hetvenen, pénteken délelőtt írták alá a szerződéseiket. A termelők több vonalon pályázhattak és éltek is ezzel a lehetőséggel Magyarkanizsa község szinte minden településéről. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is üdvözölte a megjelenteket, ugyanakkor Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tagja is jelen volt, akinek legnagyobb rálátása volt a pályázati körök lebonyolításában és az irányvonalak kidolgozásában. A tanácstag elmondta, hogy sokan felismerték a kínált lehetőségeket és mertek is pályázni.

– Község-szerte voltak pályázók és velük kötöttük meg a szerződéseket. Összesen hetvenhét mezőgazdasági termelőről van szó, akik támogatást kapnak a Községbéli Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap eszközeiből. Ez a második kör, amikor szerződést írunk alá. Szeptemberben huszonkét termelővel szerződtünk, akkor 3,9 millió dinárra, most pedig 3,2 millióra. Ha ezt összeadjuk, elmondható, hogy a pénzalap sikeresen működött, hiszen az előirányzott nyolcmillió dinárból hétmillió-százkilencezer dinárt osztottunk ki a mezőgazdasági termelőinknek. Nagy volt az érdeklődés a hét támogatási vonalra. Azok a vonalak, melyekre legalább nyolcvan százalékos érdeklődés volt, a jövőben is megmaradnak. Ilyen például a kamat költségeinek támogatása mezőgazdasági hitelek esetén, befektetések a minőségi tenyészállatok beszerzésére vagy a befektetések locsolóberendezések beszerzésére, és szeretnénk továbbra is támogatni a biotermesztésre szánt kiadásokat, illetve támogatni fogjuk az elhullott állati tetemek elszállításának költségeit is. Azok a vonalak, amelyekre kisebb volt az érdeklődés, azokat összeolvasztjuk és újat fogunk bevezetni 2019-ben. Terveinkben szerepel az állattartók további támogatása, valószínűleg a kecske- és a juhtenyésztőknek írunk ki új pályázatot, melynek célja a vérvételek költségeinek finanszírozása, hogy minél egészségesebb birka- és kecskeállományt tartsunk fenn a község területén – mondta Huzsvár Ervin.

A támogatottak közül a kispiaci Kovács Zoltán három irányvonalon is nyert, amiért kifejezetten hálás volt az önkormányzatnak. A szarvasmarha-tenyésztő szerint nagy segítség ez a gazdáknak.

– Az önkormányzat ezzel hozzájárult a családi gazdaságunk fejlesztéséhez és költségeinek enyhítéséhez. Kamattámogatásra, az elhullott jószágok elszállítására és földes út javítására pályáztam – mondta a kispiaci termelő, akitől megtudtuk, jelen pillanatban 45 dinár körüli áron tudják értékesíteni a tejet, ami magában foglalja az extra minőségű tejet, 4 százalék körüli tejzsírt, 3,4 százalékos fehérjét. Mint mondta, a legnagyobb nehézséget tavaly a szárazság jelentette számukra.

Az adorjáni Szabó József sertéstenyésztő is a támogatottak között van, és mint mondta, minden dinár jól jön a termelőknek.

– Egy új vérvonalat vettünk a pályázati összegből, melyből öt anyajószágot vásároltunk. A múlt évünk pozitív nullán volt, ami a sertésárakat illeti. Egész évben elég alacsony ára volt a disznónak, de reménykedünk benne, hogy nem lesz ez mindig így –  magyarázta bizakodva Szabó József.

A magyarkanizsai önkormányzat továbbra is nagy figyelmet fordít a mezőgazdasági termelők támogatására, bizonyítja ezt az is, hogy áprilisban várható az újabb pályázati kör kiírása, melyre minden községbeli termelő jelentkezhet.