2024. március 29., péntek

Januárban befejeződnek a munkálatok

Teljesen felújítják a magyarkanizsai tűzoltóotthont

Hónapok óta folyik a munka a magyarkanizsai tűzoltóotthon épületén kívül-belül. Csütörtökön Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Lackó Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke megtekintették, hogy hol tartanak a munkálatokkal, és örömmel nyugtázták, hogy mindössze egy hónapra van szükség ahhoz, hogy befejezzék a tervezett felújítást.

A tűzoltóotthon nagy és reprezentatív épülete Magyarkanizsának (Puskás Károly felvétele)

A tűzoltóotthon nagy és reprezentatív épülete Magyarkanizsának (Puskás Károly felvétele)

Lackó Róbert, aki évekkel ezelőtt, a migránsválság idején a UNDP-vel folytatott tárgyalásokat mint migránsügyi koordinátor, sikerrel kérte a tűzoltóknak is a segítséget, hogy az elavult épületet rendbe hozzák.

– Egy nagyon szép történet szemtanúi lehetünk, amelyben az Európai Unió migrációval foglalkozó szervezete van segítségére Magyarkanizsa községnek és konkrétan Magyarkanizsának. Az összeg 12 200 000 dinár, amelyet arra kaptunk, hogy felújítsuk az épületet. A teljes tetőszerkezetet, a külső-belső falakat újították, ajtókat és ablakokat cseréltek, hidroizolációt is végeztek, és természetesen újra is festették az épületet, ugyanakkor apróbb rekonstrukciós munkálatok is akadtak, amelyek még nem értek véget – mondta Lackó Róbert.

A munka mehetett volna gyorsabban is, ám alapos odafigyelést igényel, annál is inkább, mivel a műemléknek számító épületet kizárólag a régi elgondolás alapján szabad csak felújítani, hogy úgy nézzen ki, mint egykoron, teljes pompájában. Fejsztámer Róbert kifejtette, hogy mivel az önkormányzatnak nem kellett költenie erre a felújításra, levettek a vállukról egy terhet, így hatványozott örömet jelent a felújítás.

– A tűzoltóotthon nagy és reprezentatív épülete Magyarkanizsa településnek és a községnek is. Kulturális örökségvédelem alatt áll, így mindenféleképp ideje volt már, hogy fel tudjuk újítani, és továbbra is, vagy inkább ismét az egyik ékköve lehessen a városnak – mondta a polgármester, aki köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak is, akik töretlenül végzik munkájukat.

A tűzoltók, akik heten vannak hivatásosok a községben és huszonöten önkéntesek, igencsak tudnának örülni korszerűbb gépjárműveknek, és – ahogy Lackó Róbert elmondta – ez sem tűnik reménytelen ötletnek, ugyanis a támogatás részletekre van osztva, és a következő lépésben már más dolgokon is gondolkodhatnak.