2024. április 23., kedd

Az összetartozás jelképe

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a horgosi iskolában átadta a Csodasarkot

Tegnap Vajdaságban tett körutat Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki egyebek közt ellátogatott a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolába is, ahol ünnepélyes keretek közt átadta a mintegy 100 ezer forint értékű, játékokat és gyermekkönyveket tartalmazó Csodasarok-csomagot. A Csodasarkot azok nyerhetik meg, akik kiemelkedően teljesítenek a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Miénk a város! nevű online játékon. Idén kilenc vajdasági iskola nyert Csodasarkot.

Az átadón az egybegyűlteket Szekeres Valentin, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola igazgatója köszöntötte:

– Nagy öröm számunkra olyanokat vendégül látni, akik a szívügyüknek tekintik az iskolánkat, így ez a díjátadó több szempontból is jelentős a számunkra. Idén két győztesünk van, Faragó Maja és Tillinkó Luca, utóbbi negyedszer nyer a játékon. Fontos az is, hogy most együtt tudunk osztozni az örömben. Reméljük, hogy tovább tudjuk vinni azt, amiért küzdöttünk eddig is, a nemzeti örökségünket.

– Iskolánknak nagy múltja van. Ebben fontos az, hogy ezt egyszer valaki megálmodta. Iskolánk névadója volt Kárász Karolina, az árvák, a szegények anyja. A csoda tehát létezik, ezt jelenti számunkra a Csodasarok is – hallottuk Szekeres Valentintől.

Ezután Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a gyerekeket, az egybegyűlteket:

– Először jutottam el ebbe az iskolába. Nagy öröm számomra, hogy ide ellátogathattam és átadhattam a nyereményt. Köszönhető ez két nagyon ügyes tanulónak is, Tillinkó Lucának és Faragó Majának, akik megnyerték a Csodasarkot. A vetélkedő lényege, hogy a gyerekek a saját közösségüknek nyerhetnek, a saját közösségüket tehetik gazdagabbá. Jó látni a gyerekeket, ahogyan átveszik a csomagot, nagyon reméljük, hogy a többiek is örömüket lelik benne. Az is öröm, hogy pont a karácsonyi várakozás időszakában tudjuk átadni. Ez az átadó lehetőséget ad arra is, hogy betekintést nyerjünk az iskola működésébe, a település életébe. Találkozhatunk azokkal, akik itt élnek, és osztozhatunk az élményeikben. Ez egy nagyon szép iskola, ahova sok magyar gyerek jár, reméljük, hogy a jövőben még többen lesznek – mondta Potápi Árpád János.

Az átadón részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is:

– Mint ismeretes, a Nemzetpolitikai Államtitkárság hatodik éve hirdeti meg a Miénk a város! nevű játékot. Minden évben hattól tízéves külhoni magyar óvodások és kisiskolások jelentkezhetnek erre a versenyre. A gyerekek ugyebár egyénileg vesznek részt az online játékon, a 100 ezer forint értékű Csodasarkot viszont a közösségüknek nyerik meg. A verseny négy hétig tartott, és a gyerekeknek különböző feladatokat kellett elvégezniük. Évről évre azt tapasztaljuk, hogy a játék nagyon népszerű, hiszen az idei évben is több mint ötezer gyermek kapcsolódott be. Mondhatjuk, hogy valódi versenyszellem alakult ki. Ez a játék nem befolyásolható, valóban a legtehetségesebbek nyerik meg, ezért előfordulhat, hogy többször ugyanaz a gyerek ér el kiváló eredményt. Ez volt a helyzet most Horgoson is. Nagyon büszkék vagyunk, hogy az ötven nyertes közül kilenc a mi környezetünkből való. Idén a Csodasarok Horgosra, Hajdújárásra, Királyhalomra, Oromra, Tiszaszentmiklósra, Buránysorra, Zentagunarasra és Zentára, pontosabban két zentai iskolába jut el. Gratulálunk a gyerekeknek, az iskoláknak, a pedagógusoknak, a szülőknek, hiszen ez egy közös öröm, közös ünnep. Valamennyien büszkék vagyunk a nyertesekre. A feladatok megoldásánál olykor a szülők is besegítenek, így ez egy közösségi, családi játékká is válik. Idén ez különös fontossággal bír, hiszen az idei év a külhoni magyar családok éve. Így a kettő együtt kerekedett ki. Fontos ez a játék, mert egy Kárpát-medencei nagy versenyről van szó, amelybe minden régió bekapcsolódik. A Csodasarok az összetartozás jelképe. Ráadásul advent időszakában járunk, most jön a karácsony, ennél szebb alkalmat nem is lehetett találni – fejtette ki Hajnal Jenő.

Az átadó alkalmával az iskola tanulói kis műsorral készültek, amely során a két nyertes is fellépett. 

Nyitókép: Hajnal Jenő és Potápi Árpád János a két nyertessel, Tillinkó Lucával és Faragó Majával (Gergely Árpád felvétele)