2024. március 28., csütörtök

Kreml: Putyinnak lehetett Stasi-igazolványa

A szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) partnerszolgálatok voltak, amelyek adhattak ki igazolványt egymás munkatársai, így a jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin számára is – jelentette ki tegnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

Peszkov a Bild című német bulvárlap írására reagált, amely szerint a Stasi drezdai archívumában Putyin nevére kiállított igazolványt találtak. Az orosz vezető a Kreml hivatalos honlapján közzétett adatok szerint 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében.

A Bild szerint Putyin őrnagyi rangban volt, amikor 1985. december 31-én átvette az általa saját kezűleg aláírt igazolványt, amelynek érvényességét 1989 végéig negyedévenként meghosszabbították. Konrad Felber, a drezdai Stasi-arcívum feldolgozásának vezetője a lapnak elmondta, az okmány birtokában Putyinnak szabad bejárása volt a Stasi intézményeibe, és nem kellett felfednie, hogy a szovjet hírszerzésnek dolgozik. A szakértő úgy vélekedett, hogy az igazolvány birtoklása megkönnyíthette tulajdonosának az ügynökök beszervezését.

Peszkov válaszolt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilatkozatára is, aki „az állami vagyon két korrupt kormány általi elpazarolásának” nevezte, hogy Oroszország két Tu–160-as hadászati bombázót küldött Venezuelába. Az orosz szóvivő kifejezte egyet nem értését ezzel a minősítéssel, és úgy vélekedett, hogy nem egészen helyénvaló ilyen kijelentéseket hangoztatni egy olyan ország részéről, „amely katonai költségvetésének feléből is jól lehetne lakatni egész Afrikát”.

Kimondatlanul Pompeo elődje, Rex Tillerson leváltására célozva Peszkov megjegyezte, hogy az amerikai elnök idővel „kiállítja a külügyminiszterek bizonyítványát, és Pompeo nem diplomatikus kijelentése is megkapja a megfelelő értékelést.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is konstruktív viszonyra törekszik az Egyesült Államokkal, és kifejezte reményét, hogy ez előbb-utóbb viszonzásra talál Washingtonban.

Az orosz védelmi tárca hétfőn közölte, hogy két, nukleáris eszközök hordozására is alkalmas Tu–160-as stratégiai bombázót, egy An–124-es katonai nehéz szállítógépet és egy Il–62-es, nagy hatótávolságú utasszállító repülőgépet küldött át a venezuelai főváros Maiquetia nemzetközi repülőterére. A TASZSZ orosz hírügynökség a dél-amerikai ország sajtóját idézve azt írta, hogy a gépek közös hadgyakorlaton vesznek majd részt.

Nicolás Maduro venezuelai elnök és Vladimir Padrino López védelmi miniszter a múlt héten tárgyalt Moszkvában.