2024. május 10., péntek

Vajdaságban is aktív „a legjobb testvérek klubja”

A soroptimisták a kenyérkereső nők érdekeit képviselik

A közelmúltban a szabadkai Pátria Szállóban rendezte meg jótékonysági estjét a szerbiai Soroptimist Klub szabadkai tagozata. A nemzetközi civil szervezet hagyományos humanitárius rendezvényét minden évben egy-egy európai ország zenéjének és gasztronómiájának szenteli, így az idei esten Franciaország ízeivel és dallamaival ismerkedtek a soroptimista hölgyek és a vendégek. A jótékonysági akció során begyűjtött adományokkal pedig a lányok sportolási lehetőségeihez járultak hozzá: a szabadkai Spartacus női labdarúgócsapata számára szereznek be egy multifunkciós készüléket, amely a sportolók esetleges sérüléseit követő rehabilitációt könnyíti meg.

A soroptimizmus nemzetközi mozgalom. Szabadkán négy éve alakult meg az első klub. Az elnevezés a latin nyelvből ered: a „Soros optimae” annyit jelent mint a „legjobb testvér”, így a soroptimizmus lényege a másik segítése és az összefogás – mondta el Kiss Zenóbia, a szabadkai klub nemrég megválasztott elnöke, a magyarkanizsai Panda Rádió marketingmenedzsere, s hozzátette, hogy a soroptimisták elsődleges célja minél jobb világot, benne pedig minél több lehetőséget teremteni a nőknek, illetve a rászorulóknak.

– A szervezet a kenyérkereső nők érdekeit képviseli a világhálózatán keresztül, az üzleti életben és a társadalomban egyaránt. Egyszóval felelős beosztásban dolgozó, képzett hölgyek világszervezete ez, amely tudatosítással, támogatással és cselekvéssel juttatja érvényre a nők véleményét és az érdekeiket.

Az egykoron kizárólag férfiakat maga köré tömörítő Nemzetközi Rotary Klub mintájára 1921-ben az Egyesült Államokban alapították meg olyan hölgyek, akik nőként nem lehettek tagjai a Rotary Klubnak vagy más jószolgálati célt képviselő szervezetnek. Az M. Stuart Morrow által Oaklandban megalapított soroptimista klubot még ugyanabban az évben számos más klub követte, nemcsak az Újvilágban, hanem Nagy-Britannia területén is. Ezt követően 1924-ben Párizsban és Európa más nagyvárosaiban is klubok alakultak, 1928-ban Londonban pedig létrejött az Európai Soroptimista Klubok Szövetsége, két évvel később az első világkongresszusukat is megrendezték. Magyarországon úgyszintén a második világháború előtt elindult ez a mozgalom, de mivel a soroptimisták 1944-ben, a német megszállás és a nyilas hatalomátvétel idején sem voltak hajlandók felfüggeszteni kapcsolataikat az „ellenséges” országokban működő szervezeteikkel, a nácikkal kollaboráns hatóságok betiltották a tevékenységüket, de az ezt követő kommunista rendszer ideje alatt sem működhettek, így csak a rendszerváltás után, 1990-ben alakultak meg újból.

– A soroptimista klubok keretében jelenleg világszerte 93 ezren fáradoznak egy jobb világ megteremtésén, s olyan értékekért küzdenek, mint az emberi jogok, az egyetemes béke, demokratikus döntéshozatal, de jótékonysági szervezetként jelentős hangsúlyt fektetnek az önkéntességre is – ecsetelte beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, hogy hat fő tevékenységi körben dolgoznak.

– Ezek az oktatás, a kultúra és a kulturális örökség megőrzése, az egészségvédelem, a környezetvédelem, az emberi jogok és ezen belül is a nők, illetve a gyermekek jogai, a nemzetközi megértés és megbékélés, végül pedig a jószolgálati munka (a szegények és a nincstelenek támogatása). Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen a Soroptimist Klubnak, mindenekelőtt egyet kell értenie a mozgalom céljaival, illetve valamilyen szakterületen kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani.

Egy-egy szakma képviselőiből klubonként elvileg kettő szerepelhet, ezt azonban nem veszik szigorúan, ugyanakkor a felvételhez két klubtag ajánlása szükséges. A szervezet minden tisztségviselőjét két évre választják meg, kivéve a világszervezet elnöknőjét, az ő mandátuma négy évre szól.

– Országunk területén 2014. november 8-án iktatták be az első klubot. A Szabadkán megrendezett ünnepségen az új tagokat Ulla Madsen, az európai föderáció elnöke avatta fel, a szabadkai klubot lényegében a szegedi magyar Soroptimist Klub indította el és szervezte, támogatta őket a megalakulásig – magyarázta Kiss Zenóbia, aki Molnár Ildikótól vette át az elnöki tisztséget.

A szabadkai soroptimista klub elnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta azt is, hogy a többi szervezet tagjaihoz hasonlóan a szabadkai klubban tevékenykedő hölgyek is nagy súlyt helyeznek a jótékonysági akciókra, például humanitárius bál formájában gyűjtést szerveztek a szabadkai Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola hátrányos helyzetű tanulói számára, tavaly pedig a hajdújárási Lurkóház javára gyűjtöttek adományokat, s ennek köszönhetően a tavasszal egy játszóteret is felépítettek, ezenkívül egy fűnyírót ajándékoztak és családi sportnapot is rendeztek, a magyarkanizsai Panda Rádió támogatásával pedig egy tiszai hajókirándulást szerveztek a gyermekek számára. Ezenkívül megtartották a Séta a gyermekek mosolyáért humanitárius akciójukat is, legutóbb pedig a nehéz körülményeik ellenére szép eredményeket elért Spartacus női labdarúgócsapaton igyekeztek segíteni. Karácsonykor a nagycsaládosokon vagy pedig a több gyermeket egyedül nevelő szülőkön segítenek. Részt vesznek a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemben is. Ennek jegyében a szervezet narancssárga kendőjének a viselésével az elkövetkező napokban erre és a nők egyenjogúságának a fontosságára szeretnék felhívni polgártársaik figyelmét. A szabadkai soroptimista klub december 9-én délután 5 órától a magyarkanizsai CNESA-ban karácsonyváró jótékonysági hangversenyt rendez, amelynek keretében fellépnek a Fénybárka napközi óvodásai és a helybeli általános iskola 4. c osztályának a tanulói, az Alapfokú Zeneiskola tanulói, Dér Zsolt hegedűművész, Balázs-Piri Soma, az idei Virtuózok győztese, továbbá a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai.

Az elnök asszony elmondta azt is, hogy az egyébként belépődíjmentes est folyamán összegyűlt önkéntes adományokat az Együtt Veled Értük Egyesület, a magyarkanizsai községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ napközijei és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola gyógypedagógiai tagozatára járóknak a megsegítésére fordítják, azzal a megjegyzéssel, hogy az adományokból karácsonyi ajándékokat vásárolnak, és csomagokat állítanak össze a mintegy hetven tanuló számára. A rendezvényre mindenkit nagy szeretettel várnak.