2024. április 26., péntek

A női kreativitásról

A Matica srpska Galériájában pénteken este Hogyan hat a kultúra a nők társadalmi percepciójára címmel tartottak fórumot. Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos beszélgetett a témával kapcsolatban Igor Mirović tartományi kormányfővel, Denis Keefe belgrádi brit nagykövettel, dr. Dragan Stanić, a Matica srpska igazgatójával, és Robert Čoban, a Color Press Group igazgatójával. Igor Mirović beszédében rámutatott, hogy támogatni és ösztönözni kell a nők kreativitását és vállalkozó, alkotó szellemét. 

A fórum résztvevői (Fotó: www.vojvodina.gov.rs)

A fórum résztvevői (Fotó: www.vojvodina.gov.rs)

− Úgy az egyéneknek, mint a társadalomnak is felelőssége és feladata támogatni a nők tevékenységét a művészet és a kultúra terén, valamint előmozdítani és ösztönözni kreativitásukat és teljesítő képességüket – mondta a kormányfő. A jelenlevőket emlékeztette arra, hogy a tartományi képviselőház novemberben jóváhagyta azt a javaslatot, hogy a Milica Tomić–A nemek közötti egyenlőség díja a legrangosabb tartományi elismerés legyen. 

− Ezzel a díjjal nemcsak azok előtt tisztelgünk, akik megkapják, hanem Milica Tomić előtt is, hiszen ő nemcsak egy rangos férfi lánya, és egy neves férfi felesége volt, hanem a női újságírók úttörője, és az első női magazin szerkesztője, valamint egy igen sokoldalú ember volt – hangsúlyozta Mirović.

A fórumot a Matica srpska Galéria és az Esélyegyenlőségi biztos szervezte, a Percepció – Nők a társadalom mércéje szerint projekt keretén belül, melynek az a célja, hogy üzenetet küldjön a nemi egyenjogúság megértéséről és elfogadásáról, valamint, hogy rámutasson a nők jelentős hozzájárulására a kultúra és a művészet terén Szerbiában.