2024. április 19., péntek

Megújult a palicsi Állatkert melletti fasor

Június közepén adtunk hírt arról, hogy a Palics–Ludas Közvállalat illetékesei a palicsi Tó utcában, az állatkert közvetlen közelében megkezdték az ott lévő ostorfák eltávolítását. A munkálatok elvégzésére azért került sor, mivel a fák olyan rossz állapotba kerültek, hogy veszélyeztették a forgalom biztonságát. A közvállalat illetékesei akkor arról biztosították a polgárokat, hogy az eltávolított fákat fiatal fákkal fogják pótolni. A vegetációs periódus befejeztével a Palics–Ludas dolgozói meg is kezdték a fásítást, és mára az utca teljes hosszában fiatal mezei juharok és magyar kőrisek szegélyezik az utat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Újságírói kérdésre Tanja Jotanović, a Palics–Ludas Közvállalat munkatársa elmondta, hogy a fásítást őshonos fajtákkal végezték el. Elmondása szerint az ostorfák a városi körülmények között jól viselkednek, viszont vidékünkön invazív fajnak tekinthető, a talajvíz Palicson tapasztalható magas szintje miatt a növények belseje idővel rothadásnak indul.

– A mezei juhar és a magyar kőris egyaránt jól viseli a magas talajvizet, és a talaj is megfelelő számukra. Az utca déli végén dekoratív jelleggel néhány vöröslevelű borbolyát helyeztünk el. A munkánkat megnehezítette, hogy oda kellett figyelnünk a földben futó kábelekre és vezetékekre. Több esetben betongyűrűket helyeztünk le, hogy megvédjük a meglévő és tervezett kábeleket a gyökerektől – mondta Jotanović, aki azt is hozzátette, hogy a fák koronáját jövőre kezdik kialakítani, és a növények várhatóan öt év múlva már terebélyes lombkoronával rendelkeznek majd.

Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy 52 mezei juhart és öt magyar kőrist ültettek ki.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nagy örömünkre szolgál, hogy több fát tudtunk kiültetni, mint amennyit a nyáron kivettünk. A facsemetéket Hajdújárásról szereztük be, mivel ott találtunk olyan fákat, amelyek a közbeszerzés értelmében árban is megfeleltek, illetve a növények fejlettségi foka és alakja is megfelelő volt – nyilatkozta Dobó, aki azt is hozzátette, hogy mind a kivágás, mind az ültetés a Tartományi Környezetvédelmi Intézet jóváhagyásával történt.

A tervek szerint jövőre a Hegedűs József utcában végeznek fásítást, ahonnan már a korábbi években eltávolították az öreg fákat.