2024. március 29., péntek

A kapocs az olvasás szeretete

A IX. Gion Nándor Olvasási Verseny döntője

A VMPE által meghirdetett Gion Nándor Olvasási Versenyre Vajdaság tizenegy helységéből érkeztek benevezések, több mint 80 olvasni szerető felsős diák jelentkezett. A tanév elején az 5–6., illetve a 7–8.osztályos tanulók háromtagú csapatokat alakítottak, és a szervezők által összeállított könyvlistáról válogatva fejenként két-három művet elolvastak, és a magyartanárok irányításával az elődöntőket helyben lebonyolították.

A résztvevők számától függően iskolánként két-három csapat juthatott el a tartományi szintű megmérettetésre.

Szombaton 69 diák és 12 kísérőtanár érkezett az újvidéki Nikola Tesla Ált. Iskolába, ahol a szervezők minden résztvevőt szívélyesen fogadtak és kalauzoltak. A csapatok tagjai a beosztás szerinti osztályteremben dolgozhattak. A munka megkezdése előtt Nagy Margit, a VMPE elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd Kollár Mária, a verseny főszervezője jó tanácsokkal látta el a versenyzőket. A csapatok hat-hat feladatlapból álló csomagot kaptak, s már munkához is láthattak. A magyartanárok nemcsak a feladatlapok javításában segítettek a szervezőknek, hanem az eredmények összegezésében is. Amíg a tanárok javítottak, addig a gyerekek uzsonnáztak, barátkoztak. Közben megtekinthették a feladatlapok megoldásait is, és láthatták, ki hol tévedett. Az oklevelek kiosztása előtt Nagy Margit Gion Nándorról és műveiről szólt néhány szót, megdicsérte a döntős diákokat,elismerően szólt a tanárokról is, Kollár Mária pedig köszönetet mondott a szervezésben és lebonyolításban segítő Szedlár Ágnesnek, Sóti Gabriellának, Habram Juditnak, Forgács Enikőnek, Kraszulyák Zalánnak és Bollók Editnek. Külön méltatta a pedagógusok munkáját, akik felkészítik és évről évre elkísérik tanulóikat a versenyre.

A visszajelzések szerint az olvasásra való nevelésnek ezt a formáját jónak tartják.

Az eredményhirdetés után a diplomák és az ajándékkönyvek kiosztása következett.

Az ötödik-hatodik osztályosok kategóriájában 10 csapat mérte össze a tudását.

A legjobbak rangsora a következő:

I. hely: Tari Tiana, Farkas Baráti Réka, Fekecs Csaba – a zentagunarasi Október 18. Ált. Iskola diákjai (Üveges Gizella tanítványai)

II. hely: Kerepes Lívia, Prošić Katarina, Balázs Korina, az óbecsei Samu Mihály Ált. Iskola tanulói (előadójuk: Kutika Magyar Klementina)

III. hely: Farkas Lea, Kávai Réka, Sáfrány Barbara – a kispiaci Móricz Zsigmond kihelyezett tagozat tanulói (magyartanáruk: Kávai Bózsó Ildikó)

III. hely: Tóth Viktor, Kiss Petra, Kiss Anett – a magyarcsernyei Petőfi Sándor Ált. Iskola diákjai (Bacsi Lőrinc Natália tanítványai).

A hetedik-nyolcadikosok kategóriájában 13 csapat versenyzett egymással.

A díjazottak:

I. hely: Farkas Anett, Huszár Mónika, Sörös Debóra – a kispiaci Móricz Zsigmond kihelyezett tagozat diákjai, (Kávai Bózs Ildikó tanítványai )

II. hely: Sípos Rebeka, Péter Evelin, Goór Zsanett – a péterrévei Samu Mihály Ált. Iskola diákjai (Bálint Barbara tanítványai)

III. hely: Szekula Flóra, Apró Noémi, Tóth Norbert – a magyarcsernyei Petőfi Sándor Ált. Iskola tanulói (Bacsi Lőrinc Natália tanítványai)

III. hely: Nagy Leona, Boja Lúcia, Medl Elizabetta – a moholi Novak Radonić Ált. Iskola tanulói (Vámos Andrea tanítványai).

A magyarországi támogatásnak köszönhetően a vetélkedő legjobbjai (vagyis az első helyezettek) 2019 nyarán eljuthatnak a balatoni táborba, a többi díjazott pedig meghívást kap a Gion Nándor Irodalmi Táborba, melynek szervezői Viola Lujza, Brindza Ildikó és Dulka Gyöngyi magyartanárok, s amelyet július végén az újvidéki Fiúkollégiumban terveznek megtartani.