2024. március 28., csütörtök

Angyalainak parancsolt felőled…

Kétszázötven éves a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templom

…Hogy vigyázzanak téged – ez áll a magyarkanizsai Nagytemplom homlokzatán, mely minden reményvesztett, vagy éppen élete nehéz periódusában lévőnek menedéket és vigaszt nyújthat. A kétszázötven éves templom fennállásának jubileumát ünnepelték vasárnap szentmisével a hívek, melyben nyolc plébános vett részt. A fő celebráns dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök volt.

A magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templom 1768-ban épült barokk és klasszicista stílusban, 1766-ban tették le az alapkövét és 1768. szeptember 4-én szentelték fel. Kétszer rongálódott meg, egyszer villámcsapás következtében 1797-ben, másodszor 1848-ban, amikor is felgyújtották.

Dr. Zapletán Géza, a templom plébánosa örömét fejezte ki a jubileum kapcsán, és azt is elmondta, hogy az orgona felújítása is nagyon jelentős a hívek és az egyház számára.

– Az orgonát 1795-ben Óbudáról vette meg hitközségünk, azóta többször átépítették. Kétszer rongálódott meg, először akkor, amikor villám csapott a toronyba és a tetőszerkezet a toronnyal együtt megsemmisült. Másodszor 1848-ban, amikor felgyújtották a templomot – mondta a plébános.

– Az önkormányzat 2018-ban kétmillió dinárt látott elő az egyházi programok, illetve objektumok támogatására. A Nagytemplom több mint félmillió dináros támogatásban részesült, ami az orgona felújítását eredményezte. Minden egyes tevékenység, legyen az külső vagy belső felújítás, az önkormányzat lehetőségeihez mérten pénzügyi szempontból is részt köteles vállalni, hiszen a közösség így teljes. Az, hogy a támogatásainkat hogyan és milyen formában tudjuk még kiegészíteni, ez mindig az egyházi vezetők nyitottságától és együttműködésétől függ, hiszen mi mint önkormányzat egyéb forrásokhoz is hozzá tudunk férni, közösen tudunk pályázni, azért, hogy a közösségünk erősödjön a hitélet területén is. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy ez az együttműködés életképes, csak folytatni kell, hogy évről évre építkezhessünk – mondta a polgármester.

Az ünnepi szentmise prédikációjának lényege az itthon maradásra való buzdítás mellett az volt, hogy megköszönték a híveknek a jelenlétet, hiszen a közösség élteti az egyházközséget is.