2024. május 14., kedd
JEMENI POLGÁRHÁBORÚ

Rijád és Dubaj félmilliárd dollár segélyt nyújt Jemennek

Ötszázmillió dollár értékben szállít élelmiszersegélyt Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek Jemenbe, ahol a lakosság nagy részét az elhúzódó polgárháború miatt éhínség fenyegeti - jelentették hírügynökségek kedden.

Abdullah ar-Rabía, a szaúdi segélyszervezet ügyvezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a segélyt, amely a tervek szerint mintegy 12 millió jemeninek lesz elegendő, helyi és nemzetközi humanitárius szervezetekkel egyeztetve fogják szétosztani.
Szaúd-Arábia és az emírségek a vezetői annak a több arab országból álló katonai koalíciónak, amely 2015-ben beavatkozott a nemzetközileg elismert jemeni elnök, az akkor már Rijádba menekült Abed Rabbó Manszúr Hádi oldalán a jemeni polgárháborúba az Irán által támogatott, síita húszi fegyveresek ellen.
A koalíciót nemzetközi emberi jogi szervezetek rendszeresen bírálják, mert  légicsapásaiban sok civil, köztük rengeteg gyerek halt már meg. A fegyveres konfliktus emellett súlyos humanitárius válságot okozott, a lakosság nagy részét éhínség fenyegeti. A Jemenben kialakult helyzetet az ENSZ napjaink legsúlyosabb humanitárius katasztrófájának tartja.
November elején az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetősége bejelentette, hogy növeli az országnak nyújtott élelmiszersegély mennyiségét, így reményeik szerint a mostani 8 millió jemeni mellett további 6 millió embert tudnak segélyezni.
A WFP közleménye szerint amennyiben a jemeni helyzet nem változik, az arab országban akár hat hónapon belül éhínség alakulhat ki.