2024. május 10., péntek
HASOGDZSI-ÜGY

Az amerikai elnök keddre részletes jelentést kap

Donald Trump amerikai elnök szombaton közölte, hogy jövő héten hétfőre, de legkésőbb keddre részletes jelentést kap arról, hogy kormányzata szerint ki állhat Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött.

Trump szerint nagyon elhamarkodott a CIA értékelése, mely szerint a legvalószínűbb, hogy a szaúd-arábiai trónörökös, Mohammed bin Szalmán adhatott parancsot a gyilkosságra. Trump ugyanakkor nem zárta ki ezt azon a szombati sajtótájékoztatóján, amelyet útban Kaliforniába, repülőn tartott.

A CIA értékelését a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában közölte. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton igyekezett tompítani a CIA véleményét.

„Azok a hírek, amelyek szerint az Egyesült Államok végkövetkeztetésre jutott a gyilkosság ügyében, pontatlanok. Számos kérdés maradt még megválaszolatlanul” – mondta Heather Nauert külügyi szóvivő.

Hulusi Akar török védelmi miniszter szerint lehet, hogy a gyilkosok kivitték Törökországból Hasogdzsi holttestét.

Akar, aki a kanadai Halifaxban tartott Nemzetközi Biztonsági Fórumon szólalt fel, egy kérdésre válaszolva azt mondta: fennáll a valószínűsége, hogy a tettesek akkor vitték ki bőröndjeikben a szaúdi újságíró feldarabolt holttestét, amikor a gyilkosságot követő órákban elhagyták Törökországot. Rámutatott: ez azért nem jelenthetett számukra gondot, mert diplomáciai mentességet élveztek. A török védelmi miniszter ugyanakkor nyomatékosította, hogy ez csak egy feltételezés.