2024. április 24., szerda

A CNN pert indít Trump ellen

A CNN amerikai hírtelevízió pert indít Donald Trump elnök és a Fehér Ház vezető munkatársai ellen, mert a Fehér Ház megvonta a televízió tudósítójának sajtóbelépőjét.

A CNN álláspontja szerint a tudósítói engedély visszavonásával az elnök és munkatársai megsértették az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely – a vallásszabadság és a gyülekezés szabadsága mellett – védelmezi a szólás- és a sajtószabadságot is.

A CNN a perkérelmet egy washingtoni bíróságnál nyújtotta be, kérelmezve a fehér házi tudósító, Jim Acosta belépőjének azonnali visszaadását. A keresetet Trump mellett John Kelly kabinetfőnök, Bill Shine, a kabinetfőnök helyettese, Sarah Huckabee Sanders, az elnöki hivatal szóvivője, a titkosszolgálat és vezetője, Randolph Alles, valamint egy további titkosszolgálati alkalmazott ellen nyújtották be. A fehér házi tudósítók szervezetének vezetője, Olivier Knox bejelentette: a szervezet támogatja a CNN perkeresetét.

Jim Acosta, a CNN munkatársa 2012 óta tudósítja a Fehér Házból a televíziót. A múlt héten – Trump félidős választások után tartott sajtókonferenciáján – szópárbajba keveredett az elnökkel, és amikor a Fehér Ház egyik munkatársa el akarta venni tőle a mikrofont, rátette a kezét a nő karjára.

Sarah Huckabee Sanders ezt követően közleményben ítélte el a tudósítót, majd bevonták a belépőjét. A CNN szerint ez megtorlás volt Acosta kérdéseiért.