2024. április 25., csütörtök

Lámpás felvonulás Kisoroszon

Márton napján, 85 évvel ezelőtt szentelték fel a helybeli katolikus templomot

Templomuk felszentelésének 85. évfordulóját ünnepelték vasárnap a bánáti Kisorosz katolikus hívei. Volt Márton-napi ünnepi műsor, lámpás felvonulás, a Szent Péter és Pál templomban pedig ünnepi szentmisét mutattak be.

A legutóbbi népszámláláskor Kisorosznak 2840 lakosa volt. Az elmúlt öt év alatt azonban sokan elköltöztek a faluból. Pontos lakossági számadat nincsen, de feltehetőleg mintegy hétszáz magyar él a faluban.

Kisorosz az egyik legrégebbi település a vidéken. Az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékben Oroszi néven plébániaként szerepel, tehát egyházi adót fizettek. A török hódoltság után a katolikus magyarok 1797-ben, a németek 1799-ben telepedtek le. A jelenlegi plébániatemplomot 1933. november 11-én szentelt fel a bánáti apostoli kormányzó.

– A mai templomunk a harmadik templom a török hódoltság után. A templom összegyűjti a hívőközösséget, jelképezi az ő hitét, egyben helye a kultúrának és a nyelvnek, a használatának is. Boldog az a nép, amely ünnepelni tud –  olvassuk a zsoltároskönyvben. Ez az ünnep ennek a falunak is nagy ünnep volt, mert Szent Mártonra készülődve a legkisebbektől a legidősebbekig, mindenki részt vett, mind a Szent Márton-i mécsesek készítésében, alkalmi műsorban. Gyűjtötték a régi dolgokat a kiállításhoz. Egy általános nagy megmozdulás volt a faluban. Az egész hívőközösség érezte, hogy ez az ünnep az övé, mert mindenki rész vett benne a maga módján. Ez nagy öröm a számunkra, hiszen ha meg is fogyva, de bátran állva tovább, azt, amink van, megőrizzük és továbbadjuk – mondja ft. Király Tibor kisoroszi plébános.

Márton-napi mécsesek készítésével és Márton-napi műsorral kezdődött az ünneplés, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési Központban. Majd pedig lámpás felvonulást tettek a tájháztól a kápolnáig.

A két és fél ezer lakosú faluban ma mintegy hétszáz magyar él. Márton napja több szempontból is jelentős az itt élő katolikus hívek számára. 

– A gazdasági évet ilyenkor zárják le. A pásztorok hazaterelték a nyájat és elszámolást tartottak a gazdákkal. Ugyanakkor a falunak azért is fontos Márton-nap, mert a Péter és Pál apostolokról elnevezett katolikus templomot Márton napján szentelték föl, méghozzá 85 évvel ezelőtt, 1933-ban. A másik dolog pedig, ami Márton-naphoz kapcsolódik: a kápolnánk is a Márton nevet viseli –  hallottuk a helybéli Bacsik Lőrinc Natáliától.

A Márton-napi vigadalmat tavaly rendezték meg először Kisoroszon. A kezdeményezője pedig Gogolák Mariann, a Petőfi-program tavalyi ösztöndíjasa volt. Ezt a munkát most Balázs Józsefné Nagy Julianna folytatja. Ez az első nagyobb méretű rendezvény, amelynek aktív részese volt.

– Igen kicsi ez a közösség most már. Kevés a gyerek, de én azt látom, hogy nagyon élni akar ez a közösség. Van egy hímzőkör, van egy népdalkör, amely rendszeresen összejár, nagyon próbálják ápolni a magyar nyelvet, illetve a magyar népzenekultúrát, hímeznek folyamatosan, a tájházat fenntartják –  mondja Balázs Józsefné.

Az ünnepi szentmisén Elias Ohoiledwarin szentmihályi plébániai kormányzó mondott szentbeszédet. A szentmise végén megnyitották a templomhoz kötődő szentképek, szobrok, különböző tárgyak és dokumentumok kiállítását.