2024. május 14., kedd

Vastaps az új szerzőknek

Megtartották a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők felolvasószínházát

A korábbi évekhez hasonlóan a drámaíró pályázat két nyertes művének bemutatását szombaton este, a szabadkai Raktár Ifjúsági Klubban tartották. A bírálóbizottság tagjai Brestyánszki B. Rozália, Góli Kornélia dramaturgok, valamint Gyarmati Kata társulatvezető voltak.

Először a Thriller című dráma került sorra, amelynek szerzője a Magyarországon élő Nomád Földi László, és amelyet Mirko Radojnjić író, rendező állított színpadra. A darabot G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Pálfi Ervin, Ralbovszki Csaba és Szilágyi Nándor színészek előadásában láthattuk, valamint Kocsis Valéria, a társulat súgója és ügyelője olvasta fel a szerzői utasításokat.

Nomád Földi László 39 évvel ezelőtt a szabadkai Népszínház magyar társulatának tagjaként kezdte színészi pályáját. Később az írásnak szentelte az életét.

– A barátaim azt mondták, hogy van hozzá érzékem, ezért különféle kreatív írói tanfolyamokon vettem részt. A pályamunkát egy bűnügyi hír ihlette, melyet a Kékfényben láttam. Egy sorozatgyilkos garázdálkodott a 4-es út mellett, és most is szabadlábon van. Ez sokat foglalkoztatott, olyannyira, hogy megszületett ennek a drámának a szövege, mely folytatásban jelent meg az Élet és Irodalomban. A prózában Kurt Vonnegut hatott rám, a vajdaságiak közül pedig Kosztolányi és Csáth – mondta.

A második előadást 20 órától láthatta a közönség. Vukovics Amadeusz Halálközeli élmény című darabját Körmöci Petronella rendezte. A szereplőket Fülöp Tímea, Kalmár Zsuzsanna, Pámer Csilla, valamint két újvidéki színészhallgató, Búbos Dávid és Nyári Ákos személyesítették meg.

Vukovics Amadeusz zentai szerző első drámájával indult a pályázaton. Elmondása szerint régebben verseket és rapszövegeket írt. Vonzotta a színház, mivel egy-egy előadás megtekintése után pozitív élményekkel távozott, ezért úgy döntött, hogy próbára teszi magát.

– A munkám ötszereplős, az egyik maga a Halál. Két fiú szerencsétlenül meghal egyikük legénybúcsúján, és a Halál segítségével betekintést nyernek az eddigi életükbe. A szereplők fiktívek. Általánosságban írtam a férfi-női kapcsolatokról, egyik figurát sem ihlették konkrét személyek – nyilatkozta.

A szövege sikere őt is meglepte, és a jövőben szeretne komolyabban ezzel foglalkozni. A szerző szerint mindenki találkozik az életében a saját drámájával.

A színészek játéka lenyűgözte a közönséget.

A vitaest moderátora Oláh Tamás teatrológus volt. Beszélgetőtársai Szűcs Katalin Ágnes kritikus és Verebes Ernő dramaturg voltak. Gyarmati Kata köszöntőjében elmondta, hogy rengeteg mű érkezett, de némelyeket nem fogadták el, mivel nem vajdasági szerzők jegyezték ezeket. A zsűri és a három vitaindító szakember is olvasta mindkét pályamű teljes szövegét.

Oláh Tamás szerint a két közönség elé került szöveg stílusában és műfajában távol áll egymástól, és mindkét rendező izgalmasan oldotta meg a munkák színpadra állítását.

– Két igazán erős, valóban saját világot teremtő drámai szövegről beszélünk. Az egyik verses formában íródott, a másik pedig nagy kulturális motívumrendszert mozgat, viszont szórakoztató. Az önreflexió mindkét szövegre jellemző, a második dráma egy súlyos témát feszeget, mégis a versnyelv segítségével ironikussá és parodisztikussá válik.