2024. március 29., péntek

Márton napon ludasiak találkozója

Ludas környékünk egyik legrégibb települése. A falu egy időben fontos gazdasági központ volt. A második világháború után 5000 lakosa volt, és öt iskola is működött a településen. A lakosainak száma azonban csakhamar csökkenni kezdett, aminek oka elsősorban az infrastruktúra hiánya volt. Az azóta eltelt időszakban a falu infrastruktúrája nagyot fejlődött, viszont lakossága megcsappant. Ludasnak jelenleg körülbelül ezer lakosa van, viszont a Ludasról elszármazottakkal számos településen, Hajdújáráson, Noszán, Királyhalmán, Szabadkán, valamint távolabbi településeken is találkozhatunk. Ez adta az ötletet a Ludasról elszármazottak és ludasiak első találkozójához, amelyre november 11-én, Szent Márton napján kerül sor.

A rendezvényről a szervezőbizottság két tagjával, Engi Péterrel, a bizottság elnökével és Osztrogonác Simonnal beszélgettünk. Mint megtudtuk, a Ludasról elszármazottak körében az elmúlt időszakban egyfajta nosztalgia érezhető a falu iránt. Éppen ezért már korábban is voltak próbálkozások arra, hogy megszervezzék a ludasiak és a településről elszármazottak találkozóját, azonban ezek nem vezettek sikerhez, a szervezők szerint most ez megváltozhat.

– November 11-e, Márton-nap a hagyományok szerint az első lúdvágások időszaka, és ekkor kezdték kóstolni az újbort is. Ludas a ludakról kapta a nevét, és a településen nagy hagyománya van a lúdtenyésztésnek. Mára ez a fajta gazdálkodás szinte teljesen eltűnt, de a találkozóval ennek hangulatát szeretnénk felidézni. A jövőben ebből szeretnénk hagyományt teremteni. Valamikor sok nagycsaládos élt a településen, és bízunk abban, hogy a találkozó nekik is lehetőséget ad az összejövetelhez – mondta Engi Péter.

– A falunak van egy varázsa, hisz a Ludasról elszármazottak a mái napig szívesen vesznek részt a helybeli eseményeken, legyen szó a Fokhagymafesztiválról vagy akár a Betyárnapról, amelyeken több ezren szoktak lenni. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy sikeres lesz a találkozó. Emellett mára a technikai feltételek is megteremtődtek ahhoz, hogy a település megfelelő módon megközelíthető legyen, és hogy a rendezvényt illő módon tarthassuk meg, többek között megújult a művelődési ház is – fogalmazott Osztrogonác Simon.

A szervezőbizottság harmadik tagja Somogyi Mihály.

A program 9 órakor a helybeli Szent Katalin templomban ünnepi szentmisével veszi kezdetét. A résztvevőket ezt követően a helybeli általános iskolához várják, egy kis nosztalgiázásra, egy fényképkiállítással, amelynek középpontjában a régi ludasi iskolák állnak. 12 órakor a felújított művelődési házban közös ebédre kerül sor, ahol ludasi ételek és helybeli borok várják az érdeklődőket. Az ebéden való részvétel jelentkezéshez kötött, és ezt a helyek korlátozott száma miatt ajánlatos minél előbb, lehetőleg november negyedikéig megtenni a szervezőknél, a ludasi postán munkanapokon 7 és 11 óra között, illetve a 024/753-273-as vagy a 069/754011-es telefonszámon. Az ebéden való részvétel 1500 dinárba kerül.