2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018.

Megközelítőleg ezer szavazóhely nyílik

A magyar kisebbségi közösség számára kétnyelvű szavazólapokat készítenek

Szerdai ülésén a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) határozatot hozott a november 4-én tartandó nemzeti tanácsi választások lebonyolításában részt vevő választási bizottságok megalakításáról, valamint megerősítette, hogy a közvetlen nemzeti tanácsi választásokon 58 választási lista indul. Ezeket 18 nemzeti kisebbségi közösség képviselői állították, ezenkívül négy kisebbségi közösség elektorok által választja meg nemzeti tanácsát.

November 4-én országszerte 914 szavazóhelyen adhatják le voksukat azok a polgárok, akik feliratkoztak, illetve október 31. éjfélig feliratkoznak valamelyik külön választói névjegyzékbe. A topolyai helyi önkormányzat területén például 24 szavazóhely várja majd a voksolókat, Kishegyesen 9, Szabadkán 63, Újvidéken 21, Óbecsén 18, Zentán 13, Magyarkanizsán 30, Zomborban 16, Apatinban 6, Csókán 11, Adán 14, Törökbecsén 6.

A RIK a szavazólapok külleméről is döntött. A4-es formátumú papírlapra nyomtatják, a nyomtatás ma délelőtt kezdődött el. A magyar, román, ruszin, szlovák, cseh, egyiptomi, bolgár, bosnyák, askáli és albán nemzeti közösségek számára készített szavazólapok kétnyelvűek lesznek, a bunyevác, vlach, görög, német, lengyel, szlovén és ukrán nemzeti közösségek számára csak szerb nyelven és cirill írásmóddal nyomtatják a szavazólapokat.

Ezúttal a magyar, albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunyevác, vlach, görög, egyiptomi, német, lengyel, roma, román, ruszin, szlovák, szlovén, ukrán és a cseh kisebbségi közösség választhatja meg közvetlenül a nemzeti tanácsát, a macedón, horvát, montenegrói és az orosz nemzeti közösségek elektori választást tartanak. Négy évvel ezelőtt 82 listát állítottak a nemzeti közösségek, ezúttal csupán 58 jelöltlista verseng a szavazók bizalmáért. Négy olyan nemzeti közösség van, amely két lista közül választhat november 4-én, szintén négy közösségnek 3 listát kínáltak fel, és három olyan közösség van, amely 4 lista közül választhat. A rekordot a ruszinok – 7 lista –, az albánok – 6 lista – és az ukránok, valamint a romák – 5-5 lista – tartják. Akár elektorok által, akár közvetlenül, tíz nap múlva 22 nemzeti közösség választja meg nemzeti tanácsát. A lengyelek és az oroszok most először választanak nemzeti tanácsot. Jelenleg 21 kisebbségi önkormányzati testületet tartanak nyilván az országban, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek közé sorolják a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségét is, amely pillanatnyilag a 22. a kisebbségi önkormányzatok listáján.

A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzatának 35 képviselői helyéért két jelöltlista verseng: a Magyar Összefogás – a listavezető mgr. Hajnal Jenő, az MNT aktuális elnöke – és a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc – a listavezető dr. Zsoldos Ferenc. A Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom is teljes, azaz 35 jelölt nevét tartalmazó listával indul a választáson.