2024. március 28., csütörtök

Bajnok a Bajsa

Az öt évvel ezelőtt alakult klub megnyerte a Bácskai Ligát

Öt évvel ezelőtt alakult meg a bajsai Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub. Ez alatt az időszak alatt sikerült annyira felfejlődniük, hogy ma már felnőtt bajnoki csapatuk van a Bácskai Ligában. Kocsis Gábor klubelnök arról számolt be lapunknak, hogy gyermekklubként kezdték meg a működést.

A klubalapítás előzménye az volt, hogy a bajsai ifjúság részt vett egy pályázaton, ennek köszönhetően felújították azt a termet, ahol jelenleg is működik a sakk-klub. A teljesen felújított terem hónapokig ott állt kihasználatlanul, ekkor felvetődött az ötlet a családom részéről, hogy tanítsam sakkozni a gyerekeket. A terem adott volt, ezért meghirdettük, hogy heti két alkalommal sakkcsoportot tartunk. Meglepetésemre az alapításra tizenkét gyermek eljött, úgyhogy meg is alakult a klub. Két hét alatt harmincra gyarapodott a létszámuk, és nem tudtam, mihez kezdjek, mert nem volt elég asztalunk, székünk és sakktáblánk. Nagyon nagy csoda volt, hogy ennyi gyereket érdekel a sakkozás, és a topolyaiak is felfigyeltek, hogy ennyi gyereket le tudunk kötni. Vukašin Miljković felajánlotta, hogy ha ő lehet az elnök, akkor felfejleszti a klubot. Tulajdonképpen ekkor váltunk felnőttklubbá is, és a szabadkai községközi ligában kezdtünk játszani – mondta el az elnök, majd arról is beszámolt, hogy tavaly elnökváltás történt, mivel a korábbi elnök saját klubot alapított Topolyán. Azóta két ligát haladt előre a klub, és idén bajnokok lettek.

A bajsai sakk-klub sikertörténete akkor váltott gyorsabb fokozatra, amikor tavaly másodikak lettek az Észak-bácskai Ligában – mondta el lapunknak Lakatos Attila, a klub felügyelőbizottságának elnöke.

Másodikak lettünk, ezért selejtezőt játszottunk a cservenkai csapattal a Bácskai Ligába való feljutásért. Ezt az akadályt sikeresen vettük, és az idén már ebben a versenyfokozatban kezdtünk. A sikeren felbuzdulva arra gondoltunk, ha már eddig eljutottunk, akkor jó lenne megerősíteni a csapatot, és megpályázni a bajnoki címet. Ez a gondolat végül valóra vált, sikeresen vettük a bajnoki mérkőzéseket, úgyhogy megnyertük a ligát, ami országos szinten a III. szerbiai ligának felel meg – mondta el Lakatos.

A bajsai sakkozók különféle tornákon készültek fel a bajnoki mérkőzésekre, de a hangsúly természetesen az egyéni felkészülésen van – tudtuk meg a felügyelőbizottság elnökétől. A klub idegenlégiósokkal is megerősítette a sorait a télen, leigazolták Tomik Lajost Topolyáról és Branislav Žegaracot Pacsérról. Ezzel az erősítéssel sikerült megnyerniük a Bácskai Ligát, ahol elég erős a mezőny, hiszen itt játszik Apatin, Szabadka, Verbász, Kúla stb.

A bajnoki cím további reményekre adott okot a Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klubnak, szerettek volna bejutni a II. szerb ligába. A múlt hétvégén a mladenovói csapattal játszottak selejtező mérkőzést, de nem volt szerencséjük. Egy igen erős ellenféltől kaptak ki 4,5:1,5-re.

A bajsai sakk-klub egyik legsikeresebb játékosa Nagy Alex, aki mindössze 18 éves. Alex 9 éve rendszeresen sakkozik, és a bajnokság 9 fordulója során 8-szor nyert.

Már odahaza is játszottam a szüleimmel, utána elkezdtem sakkcsoportra és versenyekre járni. A bajsai sakk-klubnak két éve vagyok tagja, a versenyekre viszont magam készülök. Magam készítem elő a megnyitást, a középjátékot, és ugyanúgy a végjátékra is készülök. A bajnokságon nyújtott eredményemmel nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert a gyengébb ellenfelek ellen is nehezebben sikerül győznöm. Lehettem volna jobb formában is. Többet kell készülnöm, és jobban kell koncentrálnom a partikra – mondta a fiatal sportoló, aki szerint rendkívüli érzés, hogy két év alatt milyen eredményt ért el a klub.

A bajsai sakk-klub munkáját támogatja a Topolyai Községi Sportszövetség, a Sat-Trakt vállalat, a bajsai helyi közösség, az MS Komerc és a bajsai Fácán Vadászegyesület.