2024. április 20., szombat

Gerilla 5-3-1

Zentán egy héten át rendhagyó kiállítási kör-túra

Öt zentai művésztársnak, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti szaka öt tanárának igazán rendhagyó kiállítás-körtúráját tekinthetik meg az érdeklődők hétfőtől, egy héten keresztül.

Bakos Anita, Gubik Korina, Kókai Eléna, Balla Ákos és Lázár Tibor egyfajta sajátos gerillakiállítási kör-túrára invitálták meg a tárlat megnyitójának résztvevőit, illetve a zentaiakat. Az öt képzőművész ugyanis a város szívének három különböző pontján már egy ideje üresen tátongó üzlethelyiségekben állította ki alkotásait. Balla Ákos és Bakos Anita alkotásait a szebb időket is megélt, de jelenleg igencsak lepusztult állapotban lévő valamikori Borelli cipőüzletben, Gubik Korináét az egykoron női fehérneműüzletként működő Bugatti üzlethelyiségében, Kókai Elena és Lázár Tibor alkotásait pedig a fénykorában parfümöket, pipere- és kozmetikai cikkeket árusító üzletben tekinthetik meg a képzőművészet iránt érdeklődők.

– A kiállítás címében szereplő gerilla szó harcost jelent, irreguláris haderőt, amely egy birodalommal szemben próbálja kivívni a függetlenségét, a szabadságát, s a kiállításon szereplő művészek is valami hasonló gondolatmenetet követnek – emelte ki Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ igazgatója a „3 az egyben kiállítás” közös megnyitóján, amit az egykori cipőüzletben rendeztek meg. Köszöntőjének folytatásában a helyszínek kiválasztása kapcsán elmondta, hogy Nyugaton a lepusztult indusztriális telepeken elég népszerű az ilyesmi, és manapság Zentán is oda jutottunk, hogy a kihasználatlan üzlethelyiségek átadják helyüket a művészetnek, a művészeti akciónak, a kiállítási kör-túra címét pedig úgy dekódolta, hogy az 1 a művészetnek, a teljességnek a megjelenítője. Annak, hogy a szürke árnyékvilágból építkező valóságunk, ami sokszor kilátástalannak tűnik, megemelkedik ebben a világban, ebben a kiállításban, és gyakorlatilag a teljesség felé nyit nekünk kilátást. Ehhez azonban az kell, hogy ezek a terek, ez a 3 kiállítási tér valami új többlettel, valami új funkcióval gazdagodjék. Az 5 kiállító művész ebben a funkcióban elsősorban mint művész jelenik meg, ugyanakkor ők olyan mestertanárok is, akik a kiállítási térben be tudják mutatni a léttel való foglalkozásukat, a különböző formák létrehozását.

– A kiállítás összeállítói is valami hasonló gondolatmenetet követtek. Öt kiváló művész, mestertanárok, alkotótársak, akik összeadták az alkotói energiáikat. Az álmennyezet összetörik, a falak vizesednek, egy lepusztult térben vagyunk. Egy kiállításról beszélhetünk, amelynek három helyszíne van és öt kiállító művésze – emelte ki Hugyik.

Gubik Korina a saját és a művésztársai nevében üdvözölte a megnyitó közönségseregét, s elmondta, hogy még a nyár elején, a tehetséggondozó gimnázium képzőművészeti szakára járó diákok kiállítását szervezve, nem először szembesültek azzal, hogy a városban lényegében nincs olyan terem, ahol ki tudják állítani ezeket a képeket, s végül úgy döntöttek, hogy a kiállítást három különböző helyszínen, a város központjában üresen álló üzlethelyiségekben szervezik meg, s abban a pillanatban, amikor elkezdték előkészíteni a tárlatot, az arra sétáló zentaiak a mozgolódást látva be-betekintgettek, s elkezdtek kérdezősködni. Korina megemlítette, hogy e kiállítás kapcsán nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak. Elmesélte azt is, hogy a hétfőn megnyílt gerillatárlat ötlete is lényegében ekkor született.

– A kiállítás előkészítését követően felmerült bennem, hogy mi értelme az egésznek, amikor mindent saját erőnkből szerveztünk, saját pénzünkből oldottunk meg, ahogyan egy hét múlva úgyszintén mi fogjuk lebontani és a képeket elszállítani, de eszembe jutott, hogy amennyiben nem neveljük ki a saját közönségünket, egyfajta kritikus tömeget, akkor előbb-utóbb nem lesz egy látogatónk sem – emelte ki a képzőművész a megnyitó szövegében, s azt is hozzáfűzte, hogy úgy érzik, ha csak egyetlen személy áll meg, s nézi meg az alkotásaikat és elámul, vagy éppen megbotránkozik, feldühödik ezeken, akkor helyes úton járnak.