2024. április 25., csütörtök
KOSÁRLABDA – PÉCS

Átadták a Nemzeti Kosárlabda-akadémiát

A létesítményt Orbán Viktor magyar kormányfő avatta fel

Tegnap ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a pécsi Nemzeti Kosárlabda-akadémiát.

Rátgéber László, az akadémia megálmodója, szakmai és stratégiai igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: ez a nap mérföldkő és hatalmas lehetőség arra, hogy az akadémia a magyar kosárlabdázás olyan alappillére legyen, amely példát mutat professzionalizmusával, utánpótlás-nevelő munkájával. A cél az, hogy nemzetközi szintű játékosokat neveljenek, ezért az akadémia nemcsak pécsi, hanem nemzeti ügy – mutatott rá.

Mint mondta, nem véletlen, hogy Pécsett épült fel az akadémia, hiszen itt élte meg edzői pályafutása legsikeresebb szakaszát, amelynek legnagyobb eredménye az volt, hogy a kosárlabdacsapattal példaképek lehettek, értéket teremtettek és komoly társadalmi hatásuk volt. E társadalmi hatásból eredt az akadémia ötlete – magyarázta.

Rátgéber köszönetet mondott a támogatásért a kormánynak, a miniszterelnöknek, Pécs városának és a Pécsi Tudományegyetemnek.

A Nemzeti Kosárlabda-akadémia Pécsett (Fotó: MTI)

A létesítményt Orbán Viktor kormányfő avatta fel, s felszólalásában kiemelte, „vállalni kell a sikereinket is, nem csak a kudarcainkat, különben sosem lesz belőlünk nagy nemzet”.

A miniszterelnök szerint kevés igazi színvonalas akadémia van minden sportágban, de a kosárlabdában nem indokolatlan a Nemzeti Kosárlabda-akadémia névválasztása, mert ehhez foghatót sehol az országban nem talál az ember. „Pécs ismét közelebb került ahhoz, hogy a magyar kosárlabdasport fővárosa legyen” – vélekedett a politikus, aki arra is emlékeztetett, a kosárlabdának régen is voltak hagyományai a városban, de a diadalmenet akkor kezdődött igazán, amikor a magyar kosárlabdasport „fenegyereke”, Rátgéber László Pécsre érkezett. „Márpedig komoly akadémiákat csak nagy egyéniségek köré lehet építeni” – mondta. Orbán Viktor felidézte: Rátgéber László mondta, hogy „vagy játékos vagy, vagy játékszer”. Ez nem csak a sportban van így, emelt fővel lehet veszíteni, „de nem válhatunk az ellenfél játékszerévé, sosem alázhatnak meg bennünket” – fogalmazott.

A kormányfő kitért rá: pár éve, amikor a kormány elé került az akadémia tervezete, kész és kiérlelt elképzelést kaptak, csak rá kellett bólintani és előteremteni rá a pénzt. Az alapkő letételéig nehezen jutottak el, de utána másfél évvel most átadhatják az akadémiát, és egész Magyarország büszke lehet, hiszen az utánpótlás-nevelés mellett az akadémia arra is alkalmas, hogy nemzetközi tornák házigazdája legyen.

A Nemzeti Kosárlabda-akadémia alapkövét tavaly áprilisban tették le. Az egykori szennyvíztelep helyén megvalósult akadémia egy három pályából álló kosárlabdacsarnokkal, állandó lelátóval 400 ember számára, továbbá 1500 férőhellyel bővíthető mobil lelátóhellyel rendelkezik. A kiszolgáló helyiségeken túl a sportkomplexum működéséhez kapcsolódva 60 férőhelyes kollégium, irodák és előadótermek is épültek.

Az új épületegyüttes alkalmas élmezőnybeli kosárlabdázók nevelésére, felkészíti a fiatalokat a hazai és nemzetközi sportpályafutásra.