2024. május 10., péntek

Egyelőre nem kezdődik meg a fűtési idény

A Szabadkai Távfűtő Művek készen áll a fűtés indítására

A mögöttünk álló időszak igencsak ránk ijesztett, a szeptemberi kellemes időjárást ugyanis egyik napról a másikra felváltotta a kellemetlen, szeles, borongós, és nem utolsósorban hűvös, vagy nevezzük inkább hideg időnek. Bizonyára akadt olyan család, háztartás, ahol az esti órákban bizony begyújtottak vagy bekapcsolták a villanykályhát. A Szabadkai Távfűtő Művek szolgáltatásainak felhasználói az időjárási körülmények függvényében leggyakrabban október közepétől élvezhetik a radiátorok adta melegséget. Éppen ezért a héten ellátogattunk a közvállalatba, ahol Ábrahám Attila, a Távfűtő Művek ellátórendszerének főmérnöke fogadott bennünket.

Indításra kész a fűtési rendszer (Gergely Árpád felvétele)

Indításra kész a fűtési rendszer (Gergely Árpád felvétele)

Mint megtudtuk, a Távfűtő Művek az előírásoknak megfelelően október 1-jén készen állt a fűtés indítására, viszont az időjárási körülmények alakulása ezt eddig nem tette indokolttá.

– A fűtési idény kezdete a külső hőmérsékleti kritériumokhoz van kötve. Két kritériumról beszélünk, és ezeket városi rendelet szabályozza. Egyrészt, ha október 1-je után három napon át este kilenc órakor 12 ⁰C alatti hőmérsékletet mérünk, akkor a következő napon be kell üzemelni a rendszert. Másrészt, a távfűtő rendszer működtetése nem megengedett akkor, ha a külső hőmérséklet 14 ⁰C fölötti. Ezen feltételek szükségesek az úgynevezett melegpróbák elkezdéséhez is. Október 1-je óta minden este mérjük a hőmérsékletet. Hétfőn és kedden 9 órakor 12 ⁰C alatti hőmérsékletet mértünk, de ez a sorozat szerdán megszakadt, akkor 14,7 ⁰C-ot mértünk, így elodázódik a fűtési idény kezdete. A pillanatnyi előrejelzések szerint a fűtési idény kezdete a következő tíz napban nem esedékes – fogalmazott Ábrahám.

Az előző fűtési idény vége és az új idény kezdete közötti időszak a Távfűtő Művek esetében a karbantartási idény. Ekkor az előre meghatározott ütemterv szerint végzik a rendszer felújítási munkálatait.

Ábrahám Attila (Benedek Miklós felvétele)

Ábrahám Attila (Benedek Miklós felvétele)

– Az idei év legjelentősebb beruházása a betonkéményünk szigetelt acélgyűrűkkel való kibélelése volt. Ezt a megváltozott üzemvitel tette szükségessé. Ezenkívül az üzemben a távfelügyeleti rendszerünket is felújítottuk. Az eredeti 2004-ben épült ki, és csaknem másfél évtized után szükségessé vált a felújítása. E két nagyobb beruházás mellett természetesen az összes szokásos műveletet elvégeztük, ez több mint hétszáz technológiai műveletet jelent – mondta Ábrahám Attila.

A Távfűtő Művek munkatársától azt is megtudtuk, hogy a közvállalatnak jelenleg 10 400 felhasználója van. A tervek szerint ez a szám az idén tovább növekszik, hisz várhatóan további hat új épület csatlakozik a rendszerhez. Öt épület bekötővezetékei elkészültek, a hatodiké folyamatban van, és amint az épületek olyan állapotba kerülnek, csatlakoztatják a fűtési rendszerhez. Ez a bővítés 13 000 négyzetméter új fűtött felületet, vagyis várhatóan több mint 200 új fogyasztót jelent.

Ábrahám Attila elmondása szerint a fogyasztók negyven százalékánál az egyéni fogyasztás függvényével arányos a számlázás, amelyet az erre alkalmas költségmegosztók tesznek lehetővé, hatvan százalékában viszont az épület által elhasznált teljes energiamennyiséget négyzetméterenként osztják szét a felhasználók között. Az elhasznált energia utáni kilowatt-óránkénti ár 2013 óta változatlan.

Végezetül a szakember azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy éljenek a fűtőtesteken lévő radiátorszelepek adta lehetőségekkel, hisz ezzel csökkenteni lehet a felesleges energiaelhasználást, ami plusz terhet jelent a számlákon.