2024. május 10., péntek

6,3 millió euró az EU-tól a foglalkoztatásra

Zoran Đorđević szerint jövőre 10 százalék alá csökkenhet a munkanélküliek aránya
Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Az Európai Unió két olyan szerbiai projektumot támogat, amelyekben a foglalkoztatás növelését tűzték ki célul. Erre a célra 6,3 millió eurót különített el az EU. Az első projektum a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZZ) és a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium kapacitásának a növelését célozza meg – erre 1,8 millió eurót különített el az EU –, míg a másik a munkaerőpiacon kisebb eséllyel versengő munkanélküliek – hiányos szakképzés, vagy képességek, nem megfelelő munkatapasztalat – foglalkoztatásának a serkentését – utóbbi projektumra 4,5 millió eurót fordítanak.

Az EU támogatja Szerbiát abbéli igyekezetében, hogy hosszútávon helyt álljon a kihívásokkal teli munkaerőpiacon, emelte ki Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségvezetője a támogatott projektumok hivatalos belgrádi bemutatóján. Az uniós tisztségviselő a folytatásban a szerbiai gazdaság erősödését méltatta, kiemelvén, hogy a munkanélküliek aránya is folyamatosan csökken, ugyanakkor mint azt aláhúzta, lehetőség van a mutatók további javítására. Ebben a folyamatban az egyik kiemelkedő cél az, hogy a majdani képzéseknek köszönve egyensúly teremtődjék a munkaerőpiacon a kereslet és kínálat között, mondta Fabrizi. 

A munkanélküliség aránya jelenleg 12 százalék, a cél az, hogy ez tovább csökkenjen, emelte ki Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, hozzátéve, hogy olyan Szerbiáról álmodik, ahol nincsenek munkanélküliek. A miniszter hiszi, hogy a szóban forgó két, illetve az ezekhez hasonló projektumoknak a mentén 2019-ben már 10 százalék alá csökken a munkanélküliek aránya.