2024. március 29., péntek

Együttes határellenőrzés az EU-val

A FRONTEX a szerbiai határrendőrséggel együttműködve végez határellenőrzést

Nebojša Stefanović, belügyminiszter Belgrádban Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztossal aláírta a Szerbia és az Európai Unió közötti megállapodást, amelynek mentén az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) kötelékében szolgáló erők a szerbiai Belügyminisztérium munkatársaival közösen vehetnek részt különböző bevetéseken az EU külső határai védelmének az érdekében.

Avramopulosz szavai szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy a FRONTEX, együttműködve a Belügyminisztériummal, részt vegyen a határellenőrzésben, továbbá ellenőrizze az országhatárt átlépő migránsokat. Ez nem azt jelenti, hogy a FRONTEX átveszi a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó feladatokat, csupán segít szerbiai kollégáinak az EU külső határainak az őrzésében, magyarázta az uniós tisztségviselő, majd aláhúzta, hogy az EU továbbra is támogatja Szerbia uniós csatlakozási törekvéseit, továbbá kiemelte, hogy az ország vízummentességét semminek nem szabad veszélyeztetnie.

Stefanović köszönetet mondott a biztosnak az EU támogatásáért, de azért is, hogy a migránsválság tekintetében az EU kezdettől fogva egyenrangú partnerként kezelte Szerbiát. A megállapodást azután kezdik meg alkalmazni, hogy a Szerbiai Képviselőház becikkelyezi azt, a belügyminiszter elmondása szerint ez hamarosan megtörténik.