2024. április 27., szombat

Szerbiában toboroznak munkásokat a csehországi cégek

Szeptember 1-je óta könnyített eljárással adják ki a munkaengedélyeket, és évente hozzávetőlegesen 2000 embert alkalmaznának

Csehországban a múlt hónapban az eddigi legalacsonyabb szinten, 3,1 százalékon stagnált a munkanélküliség, ugyanakkor a szabad munkahelyek száma 313 000-re növekedett, a vállalatok és a közszektor azonban hiába keres megfelelő munkaerőt a mintegy 235.000 állás nélküli között.

A foglalkoztatási hivatal adatai szerint a legtöbb szabad munkahely – mintegy. 63 000 – Prágában van, ahol a munkanélküliség mindössze 2,2 százalékos. Legkevesebb a betöltetlen állás Karlovy Varyban, ott 8700 embernek kínálnak munkát.

Csehországban 1997 óta nem volt ilyen kevés ember a munkaközvetítők nyilvántartásában. Leginkább az építőiparban keresnek egyszerű fizikai munkásokat, továbbá nincs elegendő termékszerelő, tehergépjármű-sofőr, vendéglátóipari alkalmazott, és minden gazdasági ágazatban hiányoznak a műszaki szakemberek. A munkáltatók már nem követelnek teljes szakképzettséget, s a gyakorlat sem feltétel. Mint az egyik cseh kommentátor írta, ahhoz, hogy az ember álláshoz jusson, már az is elegendő, hogy ne legyen iszákos, és hogy egyáltalán hajlandó legyen megjelenni a munkahelyen.

„A munkáltatók számára az a legfontosabb, hogy az adott személy érdeklődést mutasson a munkahely iránt, hajlandó legyen új dolgokat elsajátítani, megbízható és rugalmas legyen. Maguk a munkáltatók tanítják be a foglalkoztatottakat, tanfolyamokat szerveznek nekik” – mondta sajtóértekezletén Katarzyna Sadilkova, a cseh munkaközvetítő vezérigazgatója.

A szakszervezetek azt hangoztatják, hogy a béremelés a megoldás. A nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a múlt hét óta Csehországban az átlagbér 8,6 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor: nettó 1000 euró körüli. Az alkalmazásban levőknek több mint a fele bruttó 1068 eurót keres (mediális fizetés), a szakképzetlen dolgozóknak a legegyszerűbb munkákért járó minimálbér 478 euró, a legmagasabb, ún. garantált minimális munkabér a legösszetettebb és legnagyobb felelősséggel járó munkáért, a törvény szerint, 956 euró. Prágában és Csehország középső térségében a legmagasabbak a fizetések, ott koncentrálódik az autóipar, és a havi bruttó bér eléri az 1556 eurót.

A kormány legújabb foglalkoztatási projektuma alapján a cseh vállalatok Ukrajna után most már Szerbiában is munkásokat toboroznak. Szeptember 1-je óta könnyített eljárással adják ki a munkaengedélyeket, és évente hozzávetőlegesen 2000 embert alkalmaznának. Az előírások szerint a szerbiai munkásokat Csehországban legkevesebb egy évre kell szerződtetniük, és ugyanolyan feltételekkel, ugyanakkora fizetésért kell őket alkalmazniuk, mint a csehországi munkásokat.