2021. április 21., szerda

EU-s programokat is érinthet a genderszakok megszűntetése

Augusztus 29-ei ülésén dönthet a kormány arról, hogy 2019-től megszünteti-e a társadalmi nemek képzéseket a magyar felsőoktatásban. Jelenleg két magyarországi egyetemen, az ELTE-n és a CEU-n működik genderszak, mindkét helyen mesterszakon képeznek diákokat.

A kormány két dologgal magyarázza a tudományág betiltását. Az egyik, hogy kicsi az érdeklődés a szakok iránt, ugyanakkor a CEU-n idén 190-en jelentkeztek a 20 helyre, ez kilencszeres túljelentkezés.

A másik érv, hogy a kormány nem fogadja el a társadalmi nemek meghatározást, mert álláspontjuk szerint az emberek vagy férfinak vagy nőnek születnek. És éppen ezzel foglalkozik a társadalmi nemek tudománya is.

Az Európai Akadémiák közös díjával kitüntetett Pető Andrea, a CEU társadalmi nemek tanszékének professzora az Euronews-nak elmondta, vizsgálják például, hogy hogyan alakulnak a bírósági ítéletek az azonos bűncselekményeknél, attól függően, hogy férfi vagy nő volt az elkövető, de a két nem közötti különbözőség számos területen megjelenik, a munkaerőpiactól kezdve az egészségügyön át, a várostervezésig.

A kormány tiltó tervezete nem csak az egyetemi autonómiát csorbítja, de nemzetközi tanulmányi szerződéseket is ellehetetlenít.

— Erasmus-diákok jönnek ide tanulni, illetve az Erasmus Plus keretében két olyan program is fut a tanszéken, amelyiknek a különböző európai egyetemek a partnerintézményei, és hogyha ez a társadalmi nemek tudománya kikerül az elfogadott szakok jegyzékéből, az azt jelenti, hogy ezek az európai uniós Erasmus által finanszírozott programok is összeomlanak – mondta Pető Andrea, történész, a CEU Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzora.

A társadalmi nemek mesterképzések, vagyis a genderszakok tervezett bezárásáról természetesen szerettük volna megkérdezni a kormányt is, ám adásunkig nem reagáltak a megkeresésünkre.