2024. április 24., szerda

Nyolcvanöt ifjú tűzoltó Bajmokon

Öt ország részvételével rendezték meg a 13. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábort

Csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget Bajmokon a 13. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábor. A táborba öt országból – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Szlovéniából és Szerbiából – nyolcvanöt gyermek harmincöt kísérővel érkezett. A táborban a gyermekek többek között megismerkedhettek az elsősegélynyújtás és a tűzoltás alapjaival.

Sindrity József (Fotó: Gergely Árpád)

Sindrity József (Fotó: Gergely Árpád)

– Az első tábort 2005-ben szerveztük meg Bácsalmáson. Akkor mindössze három település, Bajmok, Bácsalmás és a horvátországi Bizovac vett részt benne. Azóta a tábor jelentősen kibővült – mesélte lapunknak Sindrity József táborszervező, a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. – A tábor zárt körű. Az itt lévő gyermekek tűzoltók és katasztrófavédelmisek gyermekei, 8 és 15 éves kor között. A tábor szervezői között pedig az egyes országok helyi önkéntes tűzoltó szervezetei vannak. Ennek a tábornak a célja az országok és a települések közötti együttműködés elősegítése, és az utánpótlás biztosítása a tűzoltók számára.

A trendinek bátran nevezhető strandtojás lényege, hogy többszörös védelmi rendszer óvja a belepakolt értékeket (Fotó: Gergely Árpád)

A trendinek bátran nevezhető strandtojás lényege, hogy többszörös védelmi rendszer óvja a belepakolt értékeket (Fotó: Gergely Árpád)

A táborban a Vöröskereszt és a tűzoltóság tartott bemutatókat, amelyeken a táborlakók elsajátíthatták az elsősegélynyújtás és a tűzoltás alapjait, valamint egy igazi tűzoltóautót is megtekinthettek. A megszerzett tudásról a táborozók a pénteki versenynapon adtak számot, de voltak ügyességi versenyek is, amelyeken különböző feladatokat kellett teljesíteniük a versenyzőknek.

Sindrity József a tábor ifjú lakóival (Fotó: Gergely Árpád)

Sindrity József a tábor ifjú lakóival (Fotó: Gergely Árpád)

A tábor azonban nemcsak a tanulásról szólt, hanem ugyanúgy az ismerkedésről és a kikapcsolódásról is.

– A programban van egy Ki mit tud? elnevezésű műsor, amelyben a táborlakók bemutatják, mihez értenek, ha valaki például tud harmonikán játszani, előad egy zeneszámot. Emellett minden ország képviselője bemutatja saját néptáncát – ismertette a tábor színes programját Sindrity József.

Pénteken Szabadkán és környékén vihar vonult végig, de még ez sem tudta elrontani a gyermekek nyári élményét, ugyanis az esős idő alatt a táborban felállított sátrakban társasjátékoztak és ismerkedtek egymással. A vihar az esti órákban elállt és minden folytatódott a program szerint. Szombaton délelőtt tűzoltó-, katasztrófavédelmi- és polgárvédelmi versenyt tartottak, délután pedig pihenésképp Bácskossuthfalvára mentek fürdőzni. Este kihirdették a verseny eredményeit, megbeszélést tartottak a következő évi táborról, végül pedig tábortüzet gyújtottak.

Szász Adrienn (Fotó: Gergely Árpád)

Szász Adrienn (Fotó: Gergely Árpád)

– Romániából, a Sarmaságról érkeztem. Másodszor veszek részt a táborban. Azért jöttem el ide, mert szeretem védeni a környezetemet. Ebben a táborban megtanultam, hogyan kell a sebet helyesen lekötözni, és mit kell olyankor tenni, hogyha valamilyen baleset történik. Azon még nem gondolkoztam el, hogy a jövőben önkéntes tűzoltó leszek, de a táborban tanultakat bármikor alkalmazni tudom, hogyha történik valamilyen baleset – mondta Szász Adrienn, a tábor egyik résztvevője.

Hajnal Ildikó (Fotó: Gergely Árpád)

Hajnal Ildikó (Fotó: Gergely Árpád)

– Évek óta részt veszek a táborban, azért, mert szeretnék segíteni az embereken, és itt nagyon sok olyan dolgot megtanulhatok, amellyel ezt megtehetem. Itt elsajátíthatjuk azt, hogy mit kell tennünk egy balesetkor, vagy hogy hogyan kell helyesen csomót kötni. Emellett nagyon jó nyári élmény ez a tábor, és egy nagyon jó társaság gyűlt itt össze. A jövőben önkéntes munkában, mint amilyet a Vöröskeresztnél végeznek, szeretném alkalmazni a táborban megszerzett tudást – mondta Hajnal Ildikó, a tábor bajmoki résztvevője.

A tábor vasárnap ért véget. Jövőre Szlovénia ad neki otthont.