2024. április 26., péntek

Arcukat adják a műemlékvédelemhez

Zentán véget ért az idei Művészet és műemlékvédelem elnevezésű rendezvénysorozat

Szombat este, az észak-bácskai kisváros múzeumának a képtárában megrendezett, multimediális kiállításmegnyitóval ért véget a sorrendben hetedik műemlékvédelmi művésztelep, amelyet dr. habil. Raffay Endre zentai származású művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem képzőművészeti intézetének a vezetője hívott életre 2011-ben, a szervezője pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A művésztelep résztvevői az előző évekhez hasonlóan az idén több magyarországi és vajdasági felsőoktatási intézményből verbuválódtak össze, hogy a különböző vizuális művészetek nyelvén fogalmazzák meg gondolataikat a műemlékvédelemről, s hogy az értékeink védelmének a lényegességét cseppet sem szokványos elemekkel, olykor egyfajta „művészeti gerillaakciókkal” hangsúlyozzák és népszerűsítsék a lakosság körében, a célból, hogy a lakosság figyelmét felhívják a zentai építészeti örökségre, illetve a városban található értékes épületekre, amelyeket évtizedeken keresztül elhanyagoltak, szakszerűtlenül, a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva átépítettek, vagy pedig már le is bontottak, a mindenkori önkormányzat pedig anyagi támogatás, felújítási program vagy pedig akár politikai akarat hiányában szemet hunyt a régi városkép ily módon történő eltüntetése, illetve megcsúfítása előtt.
Így a szombati kiállításmegnyitón a művésztelep vezetője, egy különböző arcokat ábrázoló művészeti installáció részeként, bíráló szavakkal is illette azokat, akik felelősek a város műemlékvédelméért.
– Zenta nem Róma. Bocca della Verità. Az igazság szája nem itt található. A zentai fejek, arcok és maszkok lehet, hogy nem ismerik az igazságot, de a hazugságot felismerik. És az igenis hazugság, hogy nem tudjuk, hogy kik azok, akik műemlékeinket rombolják vagy átalakítják. Az nem igaz, hogy nem tudjuk megnevezni kik azok, akik aláírják egy Ignjatović-háznak a bontási engedélyét. Annak a házénak, amelyre még az első műemlékvédelmi művésztelepünk alkalmával helyeztünk műemlékvédő táblát. Az nem lehet, hogy nem tudjuk azoknak a szakembereknek a nevét, akik a Zentai Gimnázium homlokzatának a meghamisításában vettek részt. Tudjuk ezeknek a nevét, még akkor is, ha ezek a személyek rejtőzködnek, még akkor is, ha ezek a személyek nem adják arcukat az aláírásuk mellé. Én adom az arcom a Műemlékvédelmi művésztelephez. Én adom az arcom…, mi adjuk az arcunkat a műemlékvédelem zentai tevékenységéhez – emelte ki Raffay Endre a Zentai Városi Múzeum képtárában.
A július 19-én kezdődő művésztelep keretében megrendezett kiállításon „hagyományos” alkotások mellett a látogatók videofelvételeken keresztül nyerhettek betekintést az idei művésztelep figyelemfelkeltő performance-aiba, de térinstallációkat helyeztek el az utcán és az ablakokban is.
A rendezvényen Gondi Martina, a VMMI vezetője köszöntötte a jelenlévőket, dr. habil. Lengyel Péter, a PTE dékánhelyettese pedig az oktatás és a műemlékvédelem helyzetét, illetve kölcsönhatásait ecsetelte, majd pedig a jelenlévők hangos részletes tárlatvezetés keretében tekinthették meg a kiállított művészeti alkotásokat.
A műemlékvédelmi művésztelepet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Pécsi Tudományegyetem közösen szervezte. Az egyetemi hallgatók szakmai gyakorlati táborát pedig a Newtrad IPA-Interreg program támogatásával valósították meg.