2024. április 19., péntek

Ősszel elkezdődhet a palicsi wellnessközpont építése

Háromezer négyzetméternyi vízfelület várja majd a fürdőzőket – A projektum összértéke több mint 900 millió dinár

Palicsot fürdővárosként tarjuk számon, amelynek régi fénye az elmúlt időszakban jócskán megkopott. A település termálfürdője jelenleg is működik, azonban nem látogatja turisták hada. Hogy ez megváltozzon, a város a Palics Park Kft.-n keresztül egy nagy projektbe kezdett, és tartományi és köztársasági segítséggel az elkövetkező 1-2 évben egy korszerű wellnessközpont épülhet ki a Palicsi-tó mellett. A projektum összértéke az előzetes számítások alapján 883 millió dinárt tesz ki, adó nélkül. A tervek megvalósításába az idén 320 millió dinárt fektetnek be. Ebből 120 millió dinárt a város különített el a saját költségvetésében, míg 100–100 millió dinárt Vajdaság Autonóm Tartomány és a Szerbiai Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium.

Az üggyel kapcsolatban felkerestük a Palics Park Kft.-t, amelynek képviseletében Nebojša Daraboš igazgató válaszolt kérdéseinkre.

A tervek szerint milyen tartalmak épülnek ki az új wellnessközpontban?

– A rendelkezésünkre álló telek megközelítőleg 4,4 hektár. Ez a Férfistrand és a Sport Hotel közötti területet foglalja magában. Ezen a telken egy fedett és szabadtéri medencékből álló komplexumot tervezünk. Az ötlet a már meglévő tartalmakon alapszik, hisz a területen már van egy működő termálmedence. A meglévő medencét átalakítjuk, felújítjuk, és ezenkívül még két szabadtéri medencét alakítunk ki, egyet a felnőtteknek, egyet a gyermekek részére, és lesz kettő, ami a csúszdák mellé kerül, illetve van egy ötödik is, amelynek egyik része szabadtéri lesz, míg a másik része fedett. A teljes vízfelület körülbelül 3000 négyzetmétert tesz ki, szemben a jelenlegi 318 négyzetméterrel. Ami az egyéb attrakciókat illeti, a területen kilenc csúszdát alakítunk ki, közülük kettő a fürdő fedett részében helyezkedik el, valamint a gyermekeknek szánt medencénél is lesz egy kisebb csúszda. Egyelőre több szabadtéri tartalomról számolhatok be, de a jövőben akár ez meg is változhat. A wellnessközpontot úgy alakítjuk ki, hogy a szórakozásra szolgáló részek el legyenek választva a relaxációt szolgáló részektől. A wellnessközpont fedett részében többek között tepidárium, szauna, spaközpont várja a látogatókat. A fedett rész 3000 négyzetméter, és ennek egyharmadát a medencék teszik ki, míg a spaközpont 550 négyzetméter területen fekszik majd. Az építésnél a hangsúlyt egyelőre a külső tartalmakra fektetjük, és úgy gondoljuk, hogy a szabadkaiak elsősorban ezt fogják igényben venni. Az akvapark kapacitása 2500 személy, de ez a jövőben bővíthető.

Hogy állnak az előkészületekkel?

Az öltözőkabinokat le kell bontani (Fotó: Gergely Árpád)

Az öltözőkabinokat le kell bontani (Fotó: Gergely Árpád)

– Június 20-án kaptuk meg az építési engedélyt Szabadka építésügyi titkárságától. Jelenleg a közbeszerzési pályázatot készítjük elő, hogy az elkövetkező időszakban ki tudjuk írni. Az építési munkálatok megkezdése ősz elejére várható, hisz a pályázatnak 30 napig kell nyitva állnia és ezt követően 15 nap van a fellebbezésekre. Így a jelenleg is funkcionáló termálmedence működését sem zavarjuk a főszezonban. Ami a terület előkészítését illeti, tudni kell azt, hogy a korábban kiépített öltözőkabinokat le kell bontanunk, hisz egyrészt nem legalizálták őket, másrészt az épületek nem a megfelelő módon lettek kialakítva, a földszinti kabinok magassága mindössze 1,9 méter, és az infrastruktúrájuk alacsony szinten van. Emellett a Tartományi Természetvédelmi Intézet utasításaival összhangban csupán néhány fát távolítunk el.

Milyen a terület infrastruktúrája? Szükség van-e befektetésekre ezen a területen is?

Nebojša Daraboš (Fotó: Gergely Árpád)

Nebojša Daraboš (Fotó: Gergely Árpád)

– Ami az infrastruktúrát illeti, a lokáción minden szolgáltatás elérhető. A vízvezeték- és a szennyvízhálózat a telek közelében fut. Persze a beruházónak, tehát nekünk az a feladatunk, hogy ezt bevezessük a területre. A termálvizet a tervek szerint a már meglévő kútból biztosítjuk, ami a NIS fúrásai nyomán alakult ki. A későbbiek folyamán talán saját kutunk is lesz. Jelenleg erre nincs szükség, és nagy befektetést igényelne. Áram is van a környéken, de természetesen szükség lesz egy trafóállomásra, hogy az egész komplexumot el tudja látni.

A jelenlegi városvezetés fontosnak tartja a munkahelyteremtést. Az új wellnessközpontban hány munkahely létesülhet?

– Egy ilyen wellnessközpont működéséhez körülbelül 40–50 fős személyzet szükséges. Ezek egy része magas fokú szakképesítéssel rendelkező menedzser, de inkább középfokú végzettséggel rendelkező munkaerőre van szükség, technikai személyzetre, őrökre, vízi mentőkre. A wellnessközpont a kezdetekben mindenféleképpen a Park Palics keretein belül működik, így a menedzsment is tőlünk érkezik. A wellnessközpont hatása jóval nagyobb lehet a környező szállásadókra nézve. Tudni kell azt, hogy Palicson a szállodákban és az apartmanházakban összesen mintegy 1500 férőhely van. Ebből 900 a környező apartmanházakban, és ezek kihasználtsága az év folyamán rendkívül alacsony, alig 15 százalékos. Azt szeretnénk elérni, hogy a település minél vonzóbb legyen a turisták számára, és akik idelátogatnak, azok minél több időt töltsenek itt. Ezzel az apartmanok kihasználtsága is növekedhet, és így ott is szükség lehet további munkaerőre.

Egy ilyen beruházás magával vonhatja újabb befektetők érdeklődését is?

Itt épül majd ki a wellnessközpont (Fotó: Gergely Árpád)

Itt épül majd ki a wellnessközpont (Fotó: Gergely Árpád)

– Reményeink szerint a jövőben további befektetésekre is szükség lesz. Ez nemcsak a wellnessközpont hatása kell, hogy legyen, hanem a Nyári Színpad, a Vigadó felújítása is ezt a célt szolgálja. Elsősorban magánbefektetőket várunk, hisz a településnek nagy szüksége van a magántőkére. Egy nagyobb befektetőre számítunk, aki a President Hotel és a Férfistrand közötti területre „költözne be”. Egyébként a Palicsi-tó keleti partja mellett a nyugati part is vonzó lehet a jövő befektetői számára, hisz ott is rendelkezünk a megfelelő infrastruktúrával.

Mikorra várható a munkálatok befejezése?

– Az építési munkálatokat fázisokban végezzük el. A terveink szerint az ősszel elkezdett munkálatokat jövő tavasszal folytatjuk, és 2019 nyarán a wellnessközpont egyik része megnyitja kapuit a látogatók előtt, ugyanakkor az építés nem áll le, és az év végére teljesen befejeződnek a munkálatok.