2024. április 24., szerda
KRAGUJEVAC

A kormány vegye át a tehergépjárműgyárat!

Összesen mintegy 120 millió dinár értékben követeli a kragujevaci Zastava kamioni gyár mintegy 300 egykori munkása a neki járó bérhátralék, hűségpénz és nyaralási pótlék kifizetését. A 2009 utáni szolgálati évek összekötését is sürgetik.

A város egyik terén megtartott tegnapi tiltakozó megmozdulásukon közzétették: szerintük az lenne a legjobb megoldás, ha a kormány venné át a Zastavának ezt az üzemét, mert ha hagyják csődbe menni, az egykori dolgozók nem fogják tudni behajtani követeléseiket.

Abban maradtak, hogy szerdán ismét találkoznak, összegyűjtik a gyár tartozásait bizonyító dokumentumokat, és eljuttatják a Gazdasági Minisztériumnak.
Milojko Popović, a szervezőbizottság tagja elmondta, a múlt pénteken tárgyaltak Dragan Stevanovićtyal, a gazdasági tárca államtitkárával, akinek szintén elmondták, hogy az államnak kellene átvennie a tehergépjárműgyárat. Popović emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly a gyár egy részét Zastava terenska vozila (terepjárók) néven jegyeztette be, a másik rész továbbra is Zastava kamioni néven szerepel, s erre csődeljárást jelentettek be.