2024. május 5., vasárnap

Fiatalokra szabott idegenforgalom

Az Újvidéken tegnap este az EXIT fesztivál egyfajta bejelentőjeként megnyílt OPENS Youth Fair elnevezésű rendezvényegyüttesnek elsődleges célja, hogy fiataljainknak – és mindazoknak, akik a népszerű fesztivál miatt most látogatnak el a székvárosba – felkínálja, ismertesse velük vidékeink turisztikai potenciálját, fiatal „felhasználóra” szabva.

Az OPENS Laza Telečki utcai irodájában Senka Bajić hegyigördeszka-világbajnok nyitotta meg a hetedik OPENS Youth Fairt (Dávid Csilla felvétele)

Az OPENS Laza Telečki utcai irodájában Senka Bajić hegyigördeszka-világbajnok nyitotta meg a hetedik OPENS Youth Fairt (Dávid Csilla felvétele)

Az idei, immár hetedik alkalommal megszervezett Youth Fair jelmondata is erre utal: A nyári kaland még több izgalommal kezdődik!

A kétnapos fesztivált az idén három helyszínen szervezték meg: az OPENS-nek (ez a szervezet koordinálja az Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa 2019-ben címhez kapcsolódó tevékenységeket) a Laza Telečki utcában nemrégiben megnyílt irodájában, a Szabadság téren, továbbá a Templomudvarban. Az EXIT-bemelegítőként elképzelt fesztivál szervezői azt szeretnék, ha – a különböző programoknak köszönhetően – az Újvidékre és Szerbiába látogató turisták minél több időt töltenének nálunk! Ognjen Cvjetićanin, a városi tanács sport- és ifjúságügyi kérdésekkel megbízott tagja úgy véli, hogy Újvidék a legjobb példa arra, hogyan kell emberközeli ifjúsági politikát folytatni, miként kell a fiatalokat bevonni az őket is érintő döntések meghozatalába.

– Önkormányzatunk több tucat ifjúsági szervezet működését támogatja. Újvidék mára a világ fiataljainak egyfajta találkozóközpontjává vált – mondta többek között Cvjetićanin a megnyitóünnepségen.

A Szabadság téren felállított standoknál megismerkedhetünk Újvidék, Vajdaság, Zsablya, Niš, Nyugat-Szerbia, Belgrád, Budva és a boszniai Szerb Köztársaság turisztikai kínálatával, de bekukkanthatunk a Fiatalok szobája nevet viselő pult mögé is. Ezen a téren kapott helyet a színpad is, amelyen ma este 18 és 01 óra között is színes programot láthatunk – mindenekelőtt különböző helybeli együttesek fellépését. Ott lesznek az adrenalinturizmus képviselői is, akárcsak a bármenegyesület és a táncklubok fellépői. Kicsit távolabb, a Templomudvarban (felvételünkön) éjjeli bazár várja a látogatókat – kézműves termékeket, apróságokat, tematikus emléktárgyakat vehetnek a várost megkedvelő turisták és mindazok, akik Újvidéket már a szívükben hordják. Minderről bővebben a http://www.youth-fair.com címen olvashatunk.