2024. április 16., kedd

Szigorítanák a terhességmegszakítást

Az eddigi elképzelések szerint minden abortusz előtt kötelező lenne a beszélgetés az illetékes bizottsággal

Slavica Đukić-Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter ismét felszólalt a terhességmegszakítás ellen, kifejtvén, hogy „sokkal többen lennénk, ha nem lenne abortusz.” Đukić-Dejanović szerint Szerbiában évente 250 ezer terhességet szakítanak meg, ugyanakkor ebből csupán 25 ezret jelentenek be hivatalosan.

A miniszter szerint új szervezeti rendszert kellene kialakítani és az abortuszokat csakis ennek a rendszernek a keretében lenne szabad végrehajtani.

Egyébként Đukić-Dejanović két évvel ezelőtt kilátásba helyezte az úgynevezett abortusz-tanács megalakítását. A szóban forgó szerv munkájában papok is részt vettek volna. A tárca nélküli miniszter később azt mondta, a sajtó félreértelmezte a nyilatkozatát, semmiféle abortusz-tanács nem alakul.

A nőnek jogában áll szabadon dönteni arról, hogy világra hozza-e a megfogant gyermeket. Viszont ha a terhesség megszakítása mellett dönt, az államnak kötelessége felvilágosítani a lehetséges negatív következményekről. Éppen ezért képviselem azt az álláspontot, hogy új szervezetbe kellene tömöríteni azokat az intézményeket, amelyekben végre lehet hajtani az abortuszokat. Nemcsak azért, hogy az állam pontosan tudja, hány terhességet szakítottak meg országszerte, hanem a nők egészségvédelmének az érdekében. Az abortuszokat csakis az arra felhatalmazott egészségügyi intézményekben lehetne végrehajtani és csakis abban az esetben, ha azt megelőzőleg a nő az illetékes bizottság elé járul. A bizottságnak a nőgyógyász mellett pszichológus és szociális munkás is a tagja lenne. Meg kell tennünk a megfelelő intézkedéseket, amelyek mentén a fiatal párok a megfelelő döntést hozzák meg – taglalta Đukić-Dejanović, majd sokadszorra kiemelte, hogy az állam július 1-től fokozta a gyermekes családok anyagi támogatását.