2024. április 23., kedd

Életerős közösség

Ünnepi szentmisével ünnepelték a Szabadkai Egyházmegye megalapításának 50. évfordulóját – Az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztje Szabadkán

Ötven éve alapította meg VI. Pál pápa a Szabadkai Egyházmegyét. Szombaton ünnepi szentmisével ünnepelték meg a jeles jubileumot a Szent Teréz-székesegyházban.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Soha ennyi egyházi méltóság nem gyűlt össze a szabadkai székesegyházban, mint a jubileumi nagymisén (Gergely Árpád felvétele)

Soha ennyi egyházi méltóság nem gyűlt össze a szabadkai székesegyházban, mint a jubileumi nagymisén (Gergely Árpád felvétele)

Fél órával a szentmise kezdete előtt már az állóhelyek nagy része is megtelt a tágas templomban, hiszen a bácskai településekről, a szomszédos egyházmegyékből is nagy számú hívő vett részt a nagy eseményen, sokan a székesegyház mellett felállított kivetítőn kísérték figyelemmel az ünnepséget. Huszonhárom érsek és püspök, több mint 100 pap vett részt a rendezvényen, a magyarországi, horvátországi, erdélyi és partiumi egyházmegyék elöljárói, szerzetesek és szerzetes nővérek is megjelentek a rangos eseményen.

A szerbiai és macedóniai görögkatolikus egyház, a szabadkai pravoszláv egyházközösség és a zsidó hitközség is képviseltette magát. A közélet, a politikai élet számos képviselője is megjelent, köztük Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Slaven Bačić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke, de a szerb kormány egyházi ügyekkel megbízott bizottsága is képviseltette magát a jeles jubileumon.

Pénzes János aranymisés szabadkai megyéspüspök prédikációjában nagy tisztelettel szólt elődeiről, Lajčo Budanović és Matija Zvekanović püspökökről. Kiemelte azt is, hogy a megpróbáltatásokkal teli XX. században nem volt könnyű a munkálkodás, de meghozta gyümölcsét.

– Hatalmas örökség van a birtokunkban: a hit és a kultúra felbecsülhetetlen értékei. Olyan termékeny és életerős közösség ez az egyházmegye, amelyben megvan az akarat, hogy bátran és felelősségteljesen továbblépjen, át tudja adni az utókornak az értékeket, őseink örökségét. Bízunk abban, hogy a Jóisten segítségével van fényes jövője ennek az egyházmegyének – mondta a megyéspüspök.

A hívek, egyházi méltóságok zsúfolásig megtöltötték a Szent Teréz-székesegyházat (Gergely Árpád felvétele)

A hívek, egyházi méltóságok zsúfolásig megtöltötték a Szent Teréz-székesegyházat (Gergely Árpád felvétele)

A szentmise magyar, horvát és latin nyelven folyt, és a hívek könyörgése is több nyelven hangzott el.

Pénzes János megyéspüspök, aki immár 29 éve tölti be ezt a tisztséget, az ünnepi szertartás végén arról tájékoztatta a híveket, hogy pénteken átadta a pápai nunciusnak lemondását, ez augusztus 10-én lép életbe, és a szentatya ezt követően dönt utódjának a személyéről.

A szentmise idején a hívek a székesegyházban láthatták a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztjét, amelyet ezt követően a kertvárosi Munkás Jézus-templomba szállítottak át. Itt Szakály József plébános a vasárnapi szentmisén arról szólt, hogy ez a több mint három méter magas kereszt – amelyet honfoglalás kori motívumokkal díszített bronz borítás ékesít – tizennyolc ereklyét és a Szent Kereszt egy darabját is tartalmazza, így a magyar szentek egyedülálló ereklyetartója.

A missziós kereszt (Gergely Árpád felvétele)

A missziós kereszt (Gergely Árpád felvétele)

A keresztet Erdő Péter bíboros küldte el Szabadkára, aki vatikáni kötelezettsége miatt nem tudott megjelenni az egyházmegye jubileumi ünnepségén. A kereszt tiszteletére egész napos szentségimádást tartottak a Munkás Jézus-templomban, és délután felvéterlől levetítették Erdő Péter katekézisét is. A kereszt a világkongresszusig bejárja majd a Kárpát-medencét.