2024. május 10., péntek
SVETSKA MUZIKA U SUBOTICI I PALIĆU

Bilo je veoma posebno i kvalitetno

Završen Etno fest, jedinstven u Vojvodini

Ovog vikenda je po petnaesti put održan Etno fest. Od četvrtka do nedelje, u Subotici i Paliću nastupili su ansambli iz deset svetskih zemalja. Na osnovu povratnih informacija, ovogodišnji program je bio najbolji do sada.

Festival je trajao četiri dana, u četvrtak smo započeli program u Subotici, gde je jedna hrvatska pevačica otvorila festival. Glavno mesto događaja je kao i do sada bio „Vigado” u Paliću. Ove godine su na festival došli muzičari iz 10 zemalja a publika je imala priliku da čuje 11 muzičkih predstava. Između ostalih, bilo je učesnika sa Kanarskih ostrva, Sicilije pa čak i iz Sahare. Bilo nam je drago da vidimo muzičare koji su se osećali vrlo dobro a mi smo se trudili da prikažemo Palić i Suboticu u najboljem svetlu našim gostima. Ne mogu da istaknem jednu muzičku produkciju kao najbolju jer je ovogodišnji program bio jak. Svi nastupi pripadaju svetskoj muzici a u okviru njih su razne muzičke forme koje predstavljaju muzičari koje retko srećemo. Imali smo priliku da slušamo nastupe i instrumente koji se mogu naći samo u marokanskoj ili kanarsko-ostrvskoj muzici. Naravno, sa zadovoljstvom smo ugostili i muzičare koje poznajemo godinama. Upoznali smo sjajne mađarske muzičare koji kombinuju mađarsku tradicionalnu muziku i džez a ovu kombinaciju publika voli. Nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti da držimo ovaj nivo – rekao je Dejan Vujinović, organizator festivala koji je govorio o posećenosti festivala i njegovoj budućnosti.

- Sada, kada je ovogodišnji događaj završen, ove nedelje razmišljamo o tome kako organizovati festival u budućnosti. Potrebno je mnogo više podrške za stvaranje takvog festivala i njegovo dalje održavanje. Organizujemo Etno fest već 15 godina, nadam se da ćemo naredne godine moći da govorimo većoj finansijskoj i medijskoj podršci te omogućiti Subotici programe kakve ne možemo čuti nigde drugo. Festival je jedinstven u Vojvodini i jedan je od najboljih u regionu. Ove godine smo očekivali više publike, ali je u subotu na posetu uticala nagla promena vremena. Godinama unazad smatramo da broj posetilaca ne utiče na nas, jer nam je važno da se oni koji dođu osećaju dobro, da čuju nešto novo, dobiju kulturni impuls koji ne bi imali nigde dgugde. Prema našim povratnim informacijama, ovo je verovatno najbolji događaj od svih dosadašnjih festivala – čuli smo od organizatora.