2024. március 29., péntek

Pénteken országszerte tiltakoznak a málnatermesztők

A kilónkénti felvásárlási ár 50– 80 dinárra csökkent

A megalázó ár miatt Szerbia minden városában tiltakozó megmozdulást tartanak a málnatermesztők pénteken, június 22-én – jelentette be Dobrivoje Radović, a Szerbiai Málnatermesztők Társulásának elnöke. A délelőtt 10-kor kezdődő békés akcióról vasárnap este döntött a tömörülés igazgatóbizottsága.

– Lassú, békés közlekedéssel kezdjük a tüntetést, egyelőre nem zárunk le utakat, noha egyes termelők ezt indítványozták. Ha az állam semmit sem tesz a hűtőházas felvásárlói kartellek szétverése érdekében, akkor majd döntünk a további lépésekről – mondta Radović, aki szerint a málnatermesztők most egy lőporos hordóhoz hasonlíthatók, hiszen a megélhetésük került veszélybe: az 50–80 dináros kilónkénti felvásárlási árból a málnaszedő munkásokat sem tudják kifizetni. A világpiacon jelentéktelenül, 1 százaléknál kisebb arányban lett olcsóbb a málna, és – mint Radović fogalmazott – nálunk a felvásárlók megalázó árakkal zsarolják a termelőket.

– Arra kérjük Aleksandar Vučić államfőt, kapcsolódjon be a probléma megoldásába, különben mindannyian szociális esetekké válunk, és a népkonyhára kényszerülünk. Hiába próbálja az állam szociális juttatásokkal serkenteni a natalitást, az emberek elmennek. Mezőgazdasági termelők is vannak közöttük, akik úgy döntöttek, otthagyják a málnásokat és külföldre távoznak – mondta Radović. Megállapította, hogy Dél-Szerbiában a legsúlyosabb a helyzet, Leskovac, Vladičin Han, Surdulica környékén, de hasonlóan nagy az elégedetlenség Ivanjica, Arilje és más városok málnatermesztőinek körében is. Az első becslések szerint a jégveréssel kísért nyár eleji viharokban 5000–10 000 tonna málna ment tönkre.

Leskovacon is csak 80 dinárt fizetnek kilójáért.

Vasárnap a kisebb hűtőházak tulajdonosai 80–100 dinárt fizettek a málnáért, az árzuhanást a termés állítólagos rossz minőségével és az esőzésekkel indokolták, noha Leskovac térségében csak helyenként és kis mennyiségben esett.

Jovan Ristić termelő ezt az árat katasztrofálisnak tartja, mégis – állítása szerint maga sem tudja, miért – eladott majdnem 100 tonnát egy bratmilovcei hűtőházasnak.

– Azt mondja a hűtőház-tulajdonos: 80 dinár, ha adod, adod, ha nem, vidd. Sírni tudtam volna, mert kiutat nem láttam. A málnaszedőket már kifizettem, az árut átadtam, közeledett az éjszaka, nem volt már erőm más felvásárlót keresni. A szóban forgó kis felvásárló azt állítja, hogy nem fizethetett többet, mert a leskovaci málna gyenge minőségű, penészes, magába szívta a nedvességet.

A nagy felvásárlók, mint a Jugprom, a Strela Klajić és a Fungo jug, továbbra is 100 dinárt fizetnek. Bratislav Jovanović, a Fungo jug igazgatója a kis felvásárlókkal ellentétben azt állítja, kitűnő a leskovaci málna, és a hűtőházig való szállítással együtt 100–105 dinárnál lejjebb nem mehet az ára, ezt igyekeznek tartani.

A Beta értesülése szerint Brus községben a hétvégén 60–80, Ariljében 100–105 dinár volt a felvásárlási ár.