2024. április 26., péntek

Szentkúti hálaadás az elmúlt tanévért

Tanévzáró hálaadási alkalmat szerveztek a nyugat-bácskai általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a Doroszló-Szentkúton. Az egyházmegyei kegyhelyen ft. Verebélyi Árpád főesperes, a zarándokhely igazgatója fogadta a helyi, továbbá Gombosról, Kupuszináról, Szilágyiról és Zomborból érkező gyerekeket és a tanítókat, szülőket.
Verebélyi atya szórakoztató, ugyanakkor mélyreható példabeszédek által hívta fel a tanulók figyelmét a lelkiismeretes tanulás, munkavégzés és az egymáshoz való emberi viszonyulás fontosságára. A mise megható pillanata volt, amikor hálaadásképpen a Miatyánk imát az oltár körül összekapaszkodva mondták el gyerekek és felnőttek egyaránt.
A szentmisét rajzfoglalkozás és játék követte a Szent János-házban, illetve a Szentkút kivételes természeti adottságokkal megáldott füves területén. A foglalkozásokat Molnár Márta, a Szentkút programszervezője vezette.
A gyerekek uzsonnájáról a szülők gondoskodtak, a zarándokház konyhájában palacsintát sütöttek a tanulók részére.
Ft. Verebélyi Árpád elmondta, a tanév végi hálaadó szentmise kegyhelyi alkalmát szeretnék hagyományossá tenni.

Viszonzott cserediákélmények

A Kosztolányi Dezső Céltársulás cserediákprogramjának köszönhetően május elején Doroszlón tartózkodott nyolc – Pécs környékéről, Szentlőrincről és Mágocsról érkezett – általános iskolás. Ezt a vendéglátást viszonozták a szentlőrinciek és a mágocsiak az elmúlt hét folyamán. A doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola fölső tagozatos tanulóinak egy csoportja, két tanár, Mészáros László és Csernai Dénes kíséretében utazott a Pécs környéki településekre.
A doroszlói és a helyi tanulók délelőttönként részt vettek az iskolai órákon, a napok további részében barátkoztak, ismerkedtek egymással, továbbá a szentlőrinci, a mágocsi és a környékbeli látnivalókkal.
A szentlőrinci csoport énekversenyen szerepelt, Háry János gyerekelőadáson vett részt, Szigetvárra, a bükkösdi Ökoparkba kirándult, Szentlőrincen a helyi múzeumot és az Esterházy-kastélyépületben található polgármesteri hivatalt látogatták meg. Kirándulásaik során fürdőztek, horgásztak, bowlingoztak, továbbá a vendégfogadó szülőknek köszönhetően közös pizzázás is zajlott.
A Mágocson vendégeskedő tanulók kirándultak az állatkertbe, a polgármesteri hivatalba, a Puchner Kastélyszálló reneszánsz élménybirtokára, ahol állatsimogató és kézműves foglalkozás zajlott, továbbá ellátogattak az alsómocsoládi erdei táborba, ahol csillagvizsgáló és repülőgépszimulátor várta az érdeklődő nebulókat.
Gyerekek és tanáraik egyaránt élményekben gazdagon tértek haza az egyhetes csereprogramról.
Klemm Valéria, a doroszlói általános iskola igazgatónője elmondta, a gyerekek utazását a maglódi Erdélyi Polgári Kör és a Kuckó Gyermeksarok támogatta. Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy az együttműködés hosszú távú lesz, terveik között szerepel testvériskolai kapcsolatok kialakítása is.