2024. április 19., péntek

Főszerepben a birka

Ezúttal Magyarkanizsán tartották meg a juhásztalálkozót

Szombaton tartották meg a juhászok és a gazdák hetedik találkozóját, ami annyiban tért el az eddigiektől, hogy máskor Ilonafalván, míg most a magyarkanizsai vásártéren nyírták és főzték a birkákat.

A gyapjú birka nélkül sem hullik szét (Puskás Károly felvétele)

A gyapjú birka nélkül sem hullik szét (Puskás Károly felvétele)

A jobb infrastruktúra miatt helyezték át a rendezvényt a nagy területtel rendelkező és minden követelménynek megfelelő vásártérre, ahol igencsak sokan összegyűltek: nemcsak a községből, hanem távolabbról is érkeztek vendégek. Volt, aki csak egy jót akart szórakozni, paprikást kóstolni, de mások célzottan jöttek, hogy megcsillogtassák birkanyíró tudományukat. A rendezvényt a Kapitány-réti Juhászok Egyesülete, a Mezőgazdászok Egyesülete és a Gazdakör szervezte, emellett a magyarkanizsai önkormányzat támogatását is élvezte.

Reggel már be is gyújtottak a bográcsok alá, hiszen a birkapaprikásnak több idő kell, hogy elkészüljön, így már korán rotyogtak az étkek. Eközben kutyabemutatót tartottak, megmutatták, hogyan terelik a birkákat a jó pásztorkutyák, és a délelőtt folyamán a birkanyíró verseny is lezajlott, amelyre heten jelentkeztek. Két hölgy is benevezett, ami már nem is számít kuriózumnak, hisz minden évben jelen vannak, és bizonyítják, hogy nem csak férfimunka lehet a birkát megszabadítani a gyapjújától. Végül Üveges Lajos felsőhegyi résztvevő lett a legeredményesebb, második helyen végzett az oromhegyesi Fehér Károly, a harmadik díj is Oromhegyesre került Horvát Gáborhoz.

Díjazták a legszebb főzőhelyeket is. Az oromiaké bizonyult ez esetben a legimpozánsabbnak.

Sütés-főzés kategóriában, ami alatt értendő, hogy bármit lehetett készíteni, a zentai Aranybogrács csapatának gyöngyöslevese diadalmaskodott, a bográcsosok között a legjobbnak a magyarkanizsai Löwenbrau csapatát választották, a fődíjat a zentai–adai–oromparti Dús Hús kapta; a verseny abszolút fődíjasa, ami és aki mindent vitt, hazakerült a juhászok és termelők találkozójának bölcsőjébe, ugyanis az ilonafalui Kálmán József érdemelte ki világbajnok birkapaprikásával.

A rendezvény ideje alatt kirakodóvásárosok kínálták portékáikat, de a gyerekek számára is adott volt minden lehetőség, hogy jól érezzék magukat. Családi program, gasztronómiai élmény és verseny, ez volt egy kalap alatt a találkozó.