2024. április 26., péntek

Vizes élőhelyek fenntartható kezelése

A városháza médiaközpontjában csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón a Palics–Ludas Közvállalat és partnerei bemutatták a Vizes élőhelyek fenntartható kezelése a Palicsi- és a Ludasi-tó határon átnyúló vízgyűjtőjén elnevezésű, Szerbia és Magyarország határon átnyúló IPA-projektet. A Palics–Ludas Közvállalat vezető partnere a Szabadkai Építőmérnöki Kar, a magyarországi partnerek pedig a bajai Eötvös József Főiskola és a Kiskunsági Madárvédő Egyesület. A projekt 2017. október elsején vette kezdetét és 2019. szeptember 30-áig tart.

A sajtótájékoztatón jelen voltak Dobó Márta és Mirjana Horvat projektmenedzserek, Vinkó Tamás, a terepi kutatások koordinátora és Horvát Zoltán, a matematikai modellezés koordinátora.

Horvát Zoltán, Mirjana Horvat, Dobó Márta és Vinkó Tamás (Fotó: Paszterkó Erika)

Horvát Zoltán, Mirjana Horvat, Dobó Márta és Vinkó Tamás (Fotó: Paszterkó Erika)

Dobó Márta elmondta, hogy a projekt teljes költségvetése meghaladja a 380 ezer eurót, ebből az összegből valamivel több mint 75 ezer euró a Palics–Ludas Közvállalat hozzájárulása.

Vinkó Tamás közölte, hogy a projektben a kutatások a vizes élőhelyekre vonatkoznak, nemcsak a Palicsi- és a Ludasi-tóra, hanem húsz csatorna egy-egy 200 méteres szakaszának a bevizsgálására is.

– A projekt keretében többek között vízminőségi monitoringra, különféle állatok megfigyelésére és egyes növényfajok termesztésére kerül sor. A vízminőségi monitoringot a most vásárolt különféle paramétereket mérő többfunkciós berendezéssel tudják elvégezni a szakemberek. A kapott eredmények alapján tudjuk javítani az eddigi kezelési programokat, illetve újakat kidolgozni. Megfigyeljük az ezen a területen élő pókokat, nappali lepkéket, madarakat, poloskákat, a felújított üvegházban pedig a védett és nem védett természetvédelmi területekről összegyűjtött növények szaporításával egy növényállományt hoznánk létre. A növényállományt az élőhelyek revitalizációjára, vagy akár új élőhelyek létrehozására termesztenénk, ugyanakkor más projektekben is fel tudjuk majd használni ezt a növénybázist – mondta Vinkó Tamás.