2024. május 14., kedd

Százharminc éves a topolyai tanonciskola

Topolyán 1888-ban indította el a Sinkovics József Műszaki Iskola elődje a „tanoncképzést”. Erről a jeles évfordulóról az idei ballagási ünnepség alkalmával emlékeznek meg a tanintézményben. Keresztúri Hajnalka, az iskola igazgatónője elmondta, hogy erre az alkalomra az iskola valamennyi diákját és dolgozóját csokorba gyűjtő monográfiát is megjelentetnek. Dr. Virág Gábor ismert helytörténész a szerzője, a kiadvány természetesen kétnyelvű, magyarról szerbre az iskola tanára, Dunja Pešut fordította le. A könyv bemutatójára egy kiállításmegnyitóval együtt kerül sor. A tárlat végigvezeti majd szemlélőjét az elmúlt 130 év történésein. A könyvbemutatóra és a tárlatmegnyitóra az iskola előcsarnokába várják az érdeklődőket június 1-jén 12 órára. Az eseményre meghívták a köztársasági és a tartományi oktatási tárcák, valamint az önkormányzat és más oktatási intézmények képviselőit is.

DIÓHÉJBAN A MÚLTRÓL

Az 1888/1889-es tanévben 23 tizenkét éves tanuló iratkozott be az akkor még inasiskolának nevezett oktatási intézménybe, amely azzal a céllal alakult meg, hogy abban az időben virágzó kisipari ágazat számára szakembereket képezzenek. Az oktatás a délutáni órákban folyt, a mesternél folyó munka után itt elméleti képzésben részesültek. Az iskola elvégzése után az inasokból segédek lettek, ami magasabb rangfokozatot jelentett, amivel már fizetés is járt. Később ipari iskolává nevezték át, az 1944/45-ös tanévtől fogva pedig szakmai továbbképző iskola a neve, melyben a tanítás délelőtt folyik, az „inas” kifejezést pedig végleg eltörlik. A hagyományos iparos szakmákon kívül kereskedőket és vendéglátókat is képeztek itt. 1956-tól ipari iskolaközpontként határozzák meg. Nem sokkal ez után befejeződik az iskolaépület kiépítése, melyet lényegében ma is használnak, de többször kibővítették, felújították. A gyakorlati oktatás onnantól kezdve teljesen az iskola védnöksége alatt folyhatott. Az 1967-es iskolatörvény középiskolai rangra emelte, ezzel szakközépiskolává vált, 1974-től pedig a Petőfi brigád nevet kapta, a község két további középiskolájával alkotott szervezeti egységet. Mai elnevezése 1990 óta használatos.

A LEGÚJABB SIKEREK

Az iskolában zajló oktatás színvonalát bizonyítja, hogy a közelmúltban egy köztársasági tanulmányi versenyen is szép eredményeket értek el a tanulók. Hadžikadić Viktor és Kollár Anna csapatban elsők lettek a faldekoratőrök versenyében, Mészáros Viktor pedig a csempézők között lett második az országos versenyen. Szvoreny Deniel nem ért el helyezést, de jól szerepelt, „öregbítve” a patinás iskola hírnevét. Belgrádban az ország egész területéről összesen 140 diák vett részt a tanulmányi versenyen.

A Sinkovics József Műszaki Iskolában őszre magyar tannyelven számítógép elektrotechnikusi és gépjármű-technikusi szak nyílik 30-30 tanulóval, illetve 15-15 diák folytathatja tanulmányait a falfelület-dekoratőr és keramikus – műköves - kályhakészítő szakirányon. Szerb tannyelven számítógép-elektrotechnikusokat képeznek majd. Két nyelven és négy különböző szakirányon, nemzetközi szabványok alapján folyik az oktatás.