2024. április 25., csütörtök

A szabadság madarai

A szabadság madarai, vagyis a fecskék már javában szántják az eget, röptében csípik el a rovarokat, és már a fészekrakáson is túl vannak.

A füstifecskék, partifecskék, és molnárfecskék is visszaérkeztek, zömmel még április elején. A visszatérő madarak általában az előző években használt fészkekhez térnek vissza.

A fészekfoglalás után, nagyjából április végén, május elején kezdik meg a tojásrakást. Azok, akik új fészket kénytelenek rakni, ők csak május elejére jutottak a tojásrakásig. A partifecskék számára a fészek elkészítése minden évben új kihívást jelent, hiszen a visszatérők minden évben új üreget vájnak.

A régebben még nem is olyan ritka, gyors röptű, karcsú madár napjainkra sajnos eléggé visszaszorult. Első oka ennek az állattartás visszaszorulása, a rovarok hiánya, de nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy egyes épületek renoválásakor a fészkeket eltávolítják, megsemmisítik.

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület az elmúlt évben molnárfecskék és füstifecskék részére fészektartó platformokat helyezett ki. Ezek közül jelenleg még egyiket sem foglalta el fecskepár. Ennek ellenére további fészektartók kerülnek majd kihelyezésre.

Sihelnik József, az egyesület titkára, és ornitológiai szakcsoportjának vezetője a projekt sikerességéről és folytatásáról a következőket mondta:

- A madaraknak el kell fogadniuk ezeket a fészektartókat. Mivel ezek idegenek számukra, meg kell, hogy szokják őket. Ám ha egy vállalkozó szellemű fecskepár fészket épít egy fészektartóra, a többiek is követni fogják a példáját. Topolya területén több fészektartó kihelyezését is tervbe vettük. Tömbházakra, gazdasági épületekre, illetve magánépületekre fogjuk ezeket kihelyezni, molnárfecskék és füstifecskék számára – fogalmazott.

A fészektartók benépesülése után pedig a szabadság madarai még többen hasíthatják a levegőt.