2024. április 20., szombat
Kontaktzóna

Gandis Csongor az esszépályázat győztese

A díjazottak: Zsoldos Búzás Brigitta, Gandis Csongor és Szabó Emília, valamint a különdíjas Józó Andrea

A díjazottak: Zsoldos Búzás Brigitta, Gandis Csongor és Szabó Emília, valamint a különdíjas Józó Andrea

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék a kreatív írás és kritikai gondolkodás fejlesztése érdekében minden évben esszépályázatot hirdet az Újvidéki Egyetem hallgatói, mesterhallgatói és doktoranduszai számára.
Tegnap a Kontaktzóna rendezvényen a 2018. évi egyetemista-esszépályázat díjátadó ünnepségére a Bölcsészettudományi Kar kék termében került sor.
A 17 beérkezett munkát Samu János Vilmos, Katona Edit és Novák Anikó, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Tanszék tanárai bírálták el. Gandis Csongor nyerte el az első díjat, a második helyezett Zsoldos Búzás Brigitta, a harmadik pedig Szabó Emília lett. Ők mindannyian a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói. Különdíjat Józó Andrea, a Magyar Tanszék hallgatója kapott.
A pályamunkákról Novák Anikó elmondta: a fiatalok körüljárták mindazokat az aktuális személyes és társadalmi kérdéseket, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. A legszemélyesebb húron megpendülő, már-már novellaszerű írásoktól kezdve a tudományos műfajig érdekes alkotások születtek. Az esszé a kísérletezés, a játékosság műfaja, amelyben ki-ki megmutathatta magát a közönségnek. A pályázók is, a zsűri is tág értelemben vett esszéfogalommal dolgozott.
A tanárnő szerint az idén egy kicsit nehezítette az egyetemi hallgatók feladatát az, hogy Esterházy Péter Függő című írásából kellett beépíteniük pályamunkáikba a következő idézetet: „se nap, se méla hold, se vacogó csillag, se rohanó, tarjagos felleg”. Ezt sokféleképpen és igen kreatívan oldották meg.
Samu János Vilmos tanár a díjazott szövegeknek az aktualitását emelte ki. Józó Andrea a digitális világban az oktatás témájáról, az oktatás korszerű kihívásairól írt, Szabó Emília a pénzről, ami manapság „minden”, illetve a turbokapitalizmus kritikájáról. Zsoldos Búzás Brigitta pályamunkája kapcsán Samu János elmondta: a társadalmi nemként felfogott nőiség paramétereinek az átalakulása napi probléma nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is, hiszen a társadalmi nemi identitások átrendezése miatt amennyire talajvesztett ebben az átalakulásban a nő, ugyanúgy talajvesztett a férfi is. A tanár rendkívül izgalmasnak találta Gandis Csongor munkáját, aki egy műfajon belül a transztextualitással, a kodifikációval, a strukturalizmus válságával foglalkozik. A szöveg fő erényének tartja a finom egyensúlybillegést a tanulmányszerűség és az esszészerűség között, a szerző finom, szubjektív, játékos stílusát, és azt, hogy a kísérletiség, ami a klasszikus esszének maradandó ismérve, az első díjas munkában megvalósult.
A díjazottak is, és a pályázók is jutalmul szép könyvcsomagot és oklevelet kaptak, majd a szerzők a díjnyertes munkákból részletet olvastak fel a jelen levő hallgatóknak és tanároknak.