2024. április 19., péntek

Jó egyetemistának lenni Újvidéken

A hétvégén több száz vajdasági diák járt a székvárosban tanulmányúton

A vajdasági középiskolák harmadikos középiskolásai számára a Magyar Nemzeti Tanács az idén is szervezett egynapos tanulmányi kirándulást, amely keretében a diákok megismerkedhettek a két egyetemi város, Szabadka és Újvidék továbbtanulási lehetőségeivel, egyetemi karaival.

Újvidékre Szabadkáról, Topolyáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Óbecséről, Csókáról és Zomborból érkeztek a diákok, mindenkinek lehetősége nyílt megtekintetni azt a kart, ahova felvételizni szeretne, a látogatás során magyar ajkú egyetemi tanárok és felsőbb éves demonstrátor-hallgatók tájékoztatták a leendő egyetemistákat az adott karral és szakokkal kapcsolatos tudnivalókról.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Újvidékre szombaton délelőtt érkeztek meg a diákcsoportok, a Mezőgazdasági Kar amfiteátrumában fogadták őket. Dr. Bagi Ferenc dékánhelyettes üdvözlőbeszédében kiemelte, hogy Újvidéken nagyon jó fiatalnak, egyetemistának lenni, hiszen a város nem túl nagy, ugyanakkor rendelkezik mindennel, elérhető minden olyan tartalom, amelyre a hallgatóknak szükségük lehet. Emlékeztetett arra, hogy manapság a nyelvi különbözőségnek, konkrétan annak, hogy az Újvidéki Egyetemen többnyire szerb nyelven folyik tanítás, nem kellene gondot okoznia, hiszen egy korszerű ember 3-4 nyelvet beszél. Úgy véli, hogy emiatt egyik leendő hallgatónak sem kell félnie.

Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja szerint rendkívül fontos mindannyiunk számára az, hogy a vajdasági magyar diákok itthon folytassák tanulmányaikat, itthon legyenek egyetemisták!

– Itthon, Szerbiában kell maradniuk, meg kell tanulniuk a szerb nyelvet, és ittmaradásukkal erősíteniük kell kisebbségi létünket! – mondta többek között, említést téve az MNT ösztöndíjprogramjáról és az egyéb elképzelésekről, amelyekkel itthon maradásra igyekeznek bírni fiataljainkat.

Szombaton 22 vajdasági középiskola összesen 347 tanulója látogatta meg az újvidéki és a szabadkai egyetemi karokat. Petkovics Márta és a Magyar Nemzeti Tanács nagyon örülnek annak, hogy az idén nagyjából százzal többen jelentkeztek a tanulmányútra, mint tavaly.

– Válasszatok az Újvidéki Egyetem karai közül, van belőlük bőven! Vajdasági magyarként is el lehet jutni a tudomány területén elég magas szintre, kitartással, munkával és alázattal – üzeni az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.

A Mezőgazdasági Kar amfiteátrumában a diákokat köszöntötte Halasi Szabolcs, a tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárság segédtitkára is, ő – kishegyesi származására utalva – arra igyekezett rámutatni, hogy a vidékről származás, a szerb nyelv gyengébb ismerete nem feltétlenül akadály az egyetemi tanulmányok során.

A tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárság nevében Nela Milišić is szólt a vendégekhez, ő is azon a véleményen van, hogy a magyar anyanyelvű diákoknak – egyetemi hallgatóknak büszkének kell lenniük különlegességükre!

A fiatalokat körbevezették az egyetemváros karain, az érdeklődők ellátogathattak az egyetemvároson kívül elhelyezkedő Orvostudományi Karra és a Művészeti Akadémiára is. Később mindannyiukat az Európa Kollégiumban látták vendégül.