2024. március 28., csütörtök

Zajednički nacionalni uspeh za zaštitu manjina

Lorant Vince: Minority SafePack je više od mađarskog prava

Veliki nacionalni uspeh je inicijativa za zaštitu manjina, u okviru čega je sakupljeno više od 1,2 miliona potpisa. Od toga oko 600 hiljada u Mađarskoj – istakao je Gergelj Guljaš, predvodnik frakcije FIDESZ-a u četvrtak u Budimpešti. Prema njegovim rečima, sada je zajednički zadatak da što je moguće više postignu u okviru zakona u evropskom parlamentu i nada se da se neće baviti problemima samo prividno već će biti voljni da se zaista zauzmu za manjinska prava. Političar FIDESZ-a u Mađarskoj Kući na pres konferenciji je istakao da brojka od 1 215 000 potpisa praktično osigurava da je broj validnih listića sigurno preko milion. Ovaj ozbiljan nacionalni uspeh je jedna bitna stanica što primorava Brisel i Evropski odbor da se bave problemima nacionalnih manjina. Kritike koje su upućene prema Briselu poslednjih godina bile su na račun toga da su se bavili raznim manjinama za koje se ne zna da li postoje, a u isto vreme su zapostavljali nacionalne manjine starosedeoce. Nacionalno pravo je evropsko pitanje i Uniju je pogrešno vezati za Brisel.

Gergelj Guljaš je izrazio zahvalnost svim organizacijama i državama koje su sarađivale, i odao priznanje FUEN-u i RMDSZ-u, a savez Rakoci je uradio herojski posao. Stvorila se velika nacionalna saradnja, onaj ko nije učestvovao nije sprečio da se uspeh postigne. Žolt Nemet, predsednik fidesovog odbora za spoljne poslove, istakao je saradnju slovačkih Mađara koji su sakupili 60 hiljada potpisa, Mađari iz Erdelja više od 300 hiljada potpisa. Prema njegovim procenama 300 hiljada potpisa iz Erdelja i ukupno 900 hiljada potpisa iz Karpatskih basena pokazuje podršku svim Mađarima. Ta evidencija prethodi uspehu mađarske nacionalne politike. Takođe, značajan je rezultat od 600 hiljada potpisa iz Mađarske koji ukazuje da je politika nacionalnog zajedništva pobedila uprkos retorici onih koji su se rugali. Izrazio je nadu da će tako biti i na izborima u nedelju.

Žolt Nemet je rekao da je učešće prekograničnih Mađara itekako bitan faktor na izborima koji se održavaju u nedelju. Kao što kaže, mnogi su se registrovali, čak oko 380 hiljada ljudi.

Čongor Čaki, sekretar Rakoci saveza, koji je koordinirao sakupljanje potpisa, rekao je da je Mađarska prihvatila istaknutu ulogu u uspešnoj inicijativi, s tim što je više od pola miliona Mađara potpisalo istu. Zahvalio se podršci građana, i svim organizacijama koje su sarađivale kao i državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku.

Lorant Vince, predsednik FUEN-a, je istakao da nacionalne manjine mogu da budu svedoci istorijskom činu, autohtone zajednice su bile dosledne sebi i tražile su bezuslovnu evropsku zaštitu prava i poštovanje. Inicijativa nije samo mađarska stvar nego je i evropski uspeh i dodao je da, danas jedan manjinski pokret traži od EU da podrži manjine starosedeoce. Evropska Unija više štiti ugrožene vrste životinja nego ljude i po tom pitanju nešto treba promeniti. Cilj je da u narednim mesecima, sa nacionalnim parlamentima i vladama nađemo zajedničko rešenje o inicijativi.

Balaž Đerfi, predsednik Nacionalne Privredne komore, koji je učestvovao u prikupljanju potpisa, rekao je da nam je bila moralna dužnost da podržimo prekogranične Mađare. Za oko mesec dana smo skupili 134 hiljada potpisa. Tibor Guljaš, predsednik državne studentske organizacije, govorio je o tome da su oni sarađivali kao predstavnici omladine i prihvatili da će prikupiti oko 50 hiljada potpisa, međutim ovaj broj su uveliko premašili. Formiralo se veliko udruženje, što je bilo sasvim prirodno od strane omladine.

Žigmond Barna, direktor Fidesz-a za prekogranične Mađare, je izrazio svoje zadovoljstvo prema Rakoci savezu. Važno je da imamo ovakva pitanja koja su od nacionalnog značaja. U isto vreme je podsticao prekogranične Mađare da svoje glasove ne šalju poštom već da ih predaju u ambasadama kako bi na vreme stigli na izbore.


Uspeh svih Mađara i svih Evropljana

Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, smatra ogromnim uspehom kako mađarskim tako i zajedničkim evropskim, to što se sakupilo milion potpisa, pa čak i više za Minority SafePack. Ministarstvo je poslalo izveštaj za MTI u kome piše: Mađarska vlada od početka podržava inicijativu, takoreći nema takav pravilnik u EU koji reguliše pravnu zaštitu evopskih nacionalnih starosedeoca. Minority SafePack -kao što su rekli -„odlučna i nezaobilazna poruka prema EU je da počne da se bavi zajednicama starosedeoca koji su nastanjeni tu stolećima unazad, da obezbeđuje prava najmanje na takvom nivou kao što obezbeđuje imigrantima koji se sada doseljavaju”.

Minority SafePack inicijativa nikada nije u toj meri ujedinila Mađare Karpatskih basena, nikad nije bilo primera ovakvog pokreta u Mađarskoj i van njenih granica. Inicijativa je zajednički uspeh ogromnog broja ljudi: „uspeh svih Mađara i svih Evropljana”- zaključilo je predsedništvo.