2024. május 10., péntek

Az integrátorokkal több a vállalás, de a lehetőség is

Adán is ismertették a Prosperitati Alapítvány ötödik pályázati kiírását

A Prosperitati Alapítvány ötödik pályázati köre iránt nagy volt az érdeklődés Adán, ahol a péntek esti lakossági fórumra zsúfolásig megtelt a községháza díszterme. Nagy Miklós, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az elmúlt két év alatt Ada községből a kis értékű pályázatokon 483 pályázó összesen 315, 5 millió dinár támogatást nyert, amivel több mint 564 millió dinár értékű program valósult meg.

Fotó:Adán nagy az érdeklődés a pályázatok iránt (Csincsik Zsolt felvétele)

Fotó:Adán nagy az érdeklődés a pályázatok iránt (Csincsik Zsolt felvétele)

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója közölte, hogy nagy az érdeklődés a pályázatok iránt, és csaknem 5000 pályázatra számítanak a június 15-én záruló ötödik pályázati körben. Kiemelte, hogy az eddig lezajlott négy pályázati körben összesen 7500 pályázat érkezett be, 6700 pályázatot bíráltak el, köztük a kis értékű, közepes és nagy léptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztésekre és házvásárlásra vonatkozóakat.

Ez 10,2 milliárd dinárnyi támogatást jelent, ami a 12 milliárd dinárnyi hitellel vagy önrésszel együtt 22 milliárd dinárnyi fejlesztést eredményezett. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a program és a számok is azt bizonyítják, hogy Vajdaságban van gazdasági erő, vállalkozási szellem és fejlesztési elképzelés.

Az ötödik körben nyolc pályázati kiírás van, amelyre bejegyzett mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági szövetkezetek, valamint egyéni vállalkozók, illetve mikro- és kisvállalkozások, továbbá kezdő vállalkozók pályázhatnak. A pályázatokról a szükséges tudnivalók megtalálhatók a www.prosperitati.rs honlapon. Juhász Bálint a részleteket ismertetve elmondta, hogy a nyolc pályázati kiírás közül öt integrációs pályázat, mégpedig gabona-, zöldség-, sertés-, méz- és gyümölcsintegráció, kettőt helyi termékek gyártására és forgalmazására írtak ki, valamint a kezdő vállalkozók számára is biztosítottak pályázási lehetőséget.

A mezőgazdasági integrátorok beszállítói a gabona-, méz-, zöldség-, gyümölcstermelők és a sertéstenyésztők kérhetnek vissza nem térítendő támogatást. Kiemelte, hogy csaknem 4500-an jelezték, hogy szeretnének együttműködni az 5 témakörben a 10 integrátor egyikével. A nyertes pályázat esetén ehhez 5 éven keresztül biztosítani kell a szerződés fenntartását és a támogatott eszköz rendeltetésszerű használatát. A pályázók integrátorokkal szembeni vállalásához mérten három sávban határozták meg a támogatás összegét, így 1,2 és 1,5, valamint 2,4 millió dináros támogatásra lehet pályázni. A támogatási összegekhez legalább 25 százalék önrészt kell biztosítani.

Ha a támogatás nagysága meghaladja az 1,8 millió dinárt, akkor már 50 százalékos önrész szükséges. A pályázaton részt vehetnek a legkisebb földterülettel rendelkezők is, hiszen már 1000 négyzetméteres parcellával is lehet pályázni. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy létezik egy negatív adatbázisa, amellyel felhívja a figyelmet azokra a szállítókra, akik nem a szerződés szerint teljesítenek. Emellett működik a kiemelt szállítók adatbázisa, amelyen magyar és vajdasági termékek találhatók.

Juhász Bálint ismertette a legújabb pályázatokat (Csincsik Zsolt felvétele)

Juhász Bálint ismertette a legújabb pályázatokat (Csincsik Zsolt felvétele)

Juhász Bálint ismertette, hogy a gabona- és zöldségintegráció pályázaton indulók pályázhatnak mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközök vásárlására, öntözőrendszerek beszerzésére, valamint új lehetőségként a precízió gazdálkodásban használatos eszközök megvásárlására, köztük automata kormány- és GPS-berendezésre.

A kapcsolható eszközök vásárlásánál azonban igazolni kell, hogy rendelkeznek megfelelő traktorral. A mézintegráció pályázaton méhek és a méhészetnél használatos eszközök vásárlására pályázhatnak az érdeklődők, valamint az ágazatban használatos épületek kialakítására.

A gyümölcsintegráció pályázaton résztvevők a meglévő ültetvény alapján pályázhatnak a gyümölcsösben használatos eszközökre, illetve új gyümölcsös telepítésekor mindarra, ami szükséges annak a kialakításához. A sertésintegráció pályázaton a tenyésztők anyaállomány és eszközvásárlásra, valamint gazdasági objektumok felújítására vagy építésére pályázhatnak.

Az Prosperitati ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy megjelent két pályázat a helyi termékek gyártására és forgalmazására. A gyártók 1,2 millió dinárig pályázhatnak állati és növényi eredetű termékek feldolgozásához vagy kézműves termékek előállításához szükséges eszközök vásárlására és helyiségek kialakítására. A forgalmazó mikro- és kisvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók az úgynevezett Vajdasági helyi termék sarok kialakítására és működtetésére kérhetnek támogatást 600 000 dinár értékben. Végezetül a Prosperitati Alapítvány pályázatot írt ki a pályakezdő vállalkozások támogatására, amelyek legfeljebb 800 000 dinár értékben pályázhatnak eszközvásárlásra, és esetükben nincs szükség önerőre.