2024. április 19., péntek

Elkészült az új tető

A beruházás értéke 2,5 millió dinár – Koszorúzást és ünnepi műsort tartottak a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában
Az 1848-as szabadságharc hőseire is emlékeztek a Petőfi nevét viselő iskolában

Az 1848-as szabadságharc hőseire is emlékeztek a Petőfi nevét viselő iskolában

Koszorúzással és ünnepi műsorral köszöntötték pénteken a márciusi ifjakat a hajdújárási általános iskolában, ahol jelen volt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, és Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere.
Nyilas Mihály a Közelebb az iskolapadokhoz program keretén belül látogatott el a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol a titkárság jóvoltából felújított tető is átadásra került.
– Nemzeti ünnepünk, iskolánk napja alkalmából kihasználtuk az alkalmat arra, hogy a felújított tetőszerkezetet is átadjuk, ennek örömére vendégül láthattuk Nyilas Mihály tartományi oktatási titkárt. Nagy projekt volt ez, a beruházás értéke mintegy 2,5 millió dinár. Ezt sikeresen befejeztük, ezenkívül még egy projektünk van, ami a királyhalmi iskolaépületünk tetőszerkezetének felújítására vonatkozik. Reméljük, hogy ez is sikeres lesz, továbbá terveink között szerepel a hajdújárási iskola nyílászáróinak cseréje is. Három épületünk van, amelyek állandó karbantartásra szorulnak – nyilatkozta Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője.
Az iskolának kihelyezett tagozatai vannak Noszán és Királyhalmán, ahol összesen 270 diák tanul magyar nyelven.

Az új tető

Az új tető


Nyilas Mihály tartományi titkár a Közelebb az iskolapadokhoz program céljairól beszélt.
– Titkárságunk azt a célt tűzte ki, hogy az idei év során meglátogassuk az összes iskolát és oktatási intézményt a tartomány területén. Több, mint 550 intézményt fogunk meglátogatni, ami nagy munka, minden héten többen járjuk a terepet. Ezek munka jellegű látogatások, ahol egyórás kerekasztal-beszélgetéssel megpróbáljuk átlátni mindazokat a gondokat, szükségleteket, ötleteket, amelyek az adott oktatási intézményhez kötődnek. Persze, ha meg tudjuk mutatni, hogy az oktatási titkárság által megítélt pályázati eszközökből mi valósult meg, ezzel a lehetőséggel is élünk. Ez alkalommal itt Hajdújáráson ez egyértelmű, hiszen látható, hogy a tetőszerkezet megújult. A tartományi forrásoknak köszönhetően a tartományi kormány – vállvetve a köztársasági illetékesekkel és az önkormányzatokkal – arra törekszik, hogy az elkövetkező pár évben mindenhol, ahol erre szükség van, ott felújítsuk az oktatási intézmények épületét – emelte ki Nyilas Mihály, aki az elmúlt pályázati időszakról is szólt pár szót.
– A hajdújárási általános iskola büszkén viseli Petőfi Sándor nevét, és külön öröm az, hogy nemzeti ünnepünk kapcsán egyidejűleg sor kerülhetett a találkozóra, és a felújított tető átadására. Több pályázatunk zárult az elmúlt napokban, amelyeknek most a kiértékelése és a döntéshozatala van folyamatban. A felújítási munkálatok mellett különböző oktatási projektekre is lehetett pályázni, valamint a titkárságunk nyelvhasználati pályázata is lezárult. Számos jelentkező volt, nemcsak intézmények, hanem önkormányzatok is pályázhattak. A napokban sor kerül a nemzeti tanácsok finanszírozására vonatkozó szerződések megkötésére is. Természetesen egyéb pályázatainknak, amelyekre egyesületek is jelentkezhettek – főleg kisebbségi tevékenységekkel, hagyományápolással, művelődéssel foglalkozó egyesületek –, folyamatban van az elbírálása.