2024. április 24., szerda

A jövő tamburásai

Tamburás-képzést tartottak Bácsfeketehegyen – Nagy volt az érdeklődés a képzés iránt, ezért továbbiakat is szerveznek

A bácsfeketehegyi Kultúrotthon adott helyszínt annak a kétnapos tamburás-képzésnek, amelyre a hétvégén került sor.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának szervezésében megrendezett képzésnek a Feketics Művelődési Egyesület volt a házigazdája. Ez nem véletlen, hiszen Bácsfeketehegyen nagy hagyománya van a tamburának, mondta el lapunknak Juhász Gyula, az esemény egyik szervezője és a VMMI munkatársa.

– A képzésen főként a fiatalabb nemzedék tagjai vettek részt, akik tamburán, a tamburás hangszercsalád valamely tagján játszanak. A kétnapos képzésnek negyven résztvevője volt, az oktatók pedig a Danubia Tamburazenekar tagjai voltak: Csurai Attila, Busi Béla és Csurai Milán. Elmondható, hogy mindhárman kiváló pedagógusok és a gyerekek élvezték velük a munkát. Bácsfeketehegy egy tamburát szerető közösség, ahol sokan játszanak ezen a hangszeren. Ennek már sok generációra visszanyúló hagyománya van, és több tamburazenekar működik a faluban. Épp ezért sok helyi résztvevője is volt a képzésnek, jelen voltak az általános iskola tamburazenekarának tagjai, valamint a felnőtt tamburazenekar tagjai is. Vajdaság több településéről is érkeztek érdeklődők: Kelebiáról, Zentagunarasról, Adáról, Moholról és Péterrévéről voltak résztvevőink – számolt be a szervező, majd hozzáfűzte, hogy a képzés során a résztvevők főként bácskai dallamokat tanultak. Ami a tamburaoktatás célját illeti, az elsősorban az utánpótlás-nevelés.

– Az utánpótlás-nevelés a fő célunk, de mellette szerettük volna megszólítani és összehozni a hasonló érdeklődésű fiatalokat. A képzésen lehetőséget kaptak a tanulásra és a tapasztalatcserére – fogalmazott Juhász, majd elárulta, hogy tekintettel a nagy érdeklődésre és a sikeres megvalósításra, a tamburás-képzésnek lesz folytatása. Erre már várhatólag a nyár folyamán sor kerül, mondta.