2024. április 23., kedd

Sloga: A szürkegazdaság elleni harc csupán színjáték

A Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek közölte, hogy a szerb kormány által indított kampány, amely a szürkegazdaság elleni küzdelmet tűzte ki célul, csupán színjáték, amely a közvélemény szemében úgy tünteti fel az államot, mintha a munkavállalók jogainak védelmét szorgalmazná.

– Szerbia polgárai tisztában vannak a szürkegazdaság és a feketemunka jelenlétével. Nem a szürkegazdaságról szóló felvilágosításra volna szükség, hanem a kapzsi munkaadók elleni intézményes küzdelemre – tették közzé a szakszervezet képviselői.

A szerbiai munkavállalók harmada feketén dolgozik, és csupán 260 munkaügyi felügyelő ellenőrzi az egész országot. A szakszervezet közleménye szerint növelni kell az ellenőrök számát, és szigorúbb szankciókat kell előírni azok számára, akik feketén alkalmaznak munkásokat, és azokat, akik megtiltják a munkavállalók szakszervezetekbe tömörülését.

A hatóságok mindeddig rendkívül felelőtlen viselkedést tanúsítottak a feketemunkával szemben. Külföldi munkaadókkal folytatott az állam játszmát, a polgárok kárára. Az állam még a munkavállalók alapvető jogainak megvédésére sem képes – vélik a Sloga szakszervezetek képviselői.